Kun je zonnepanelen op een plat dak plaatsen Hoeveel worden output en kosten beïnvloed?


Is installatie van zonnepanelen mogelijk op een plat dak?

Je hebt erover nagedacht om een ​​zonnesysteem voor je huis te kopen. Je hebt gehoord over alle manieren waarop het je energie kan besparen, en het klinkt als een geweldige kans. Er is maar één probleem: je hebt altijd gehoord dat zonnepanelen onder een hoek moeten worden geplaatst om de zonnestralen op te vangen. En je dak is helemaal plat. Kunt u nog steeds zonnepanelen bij u thuis plaatsen?

Het korte antwoord is JA ... ... maar er zijn keuzes en zaken waarmee rekening moet worden gehouden die niet nodig zijn voor de installatie van zonnepanelen op een schuin dak.

Kunnen zonnepanelen op een plat dak worden geïnstalleerd?

Absoluut.

Als uw dak in goede staat is en er geen grote obstakels rondom staan, zoals bomen, die de zon kunnen blokkeren en uw energieopbrengst kunnen verminderen, dan kunt u zeker zonnepanelen op een plat dak plaatsen.

In sommige opzichten kan een plat dak zelfs de voorkeur hebben boven een schuin dak als het gaat om zonne-installatie.

Om te beginnen zijn de panelen vanaf de straat moeilijker te zien, waardoor de algehele esthetische waarde van uw huis behouden blijft. Er zijn ook andere voordelen.

Wanneer u een zonnepaneelinstallatie op een plat dak plant, is een van de beslissingen die u moet nemen of u de panelen plat monteert of dat u kantelmontageapparatuur gebruikt om de panelen naar een normalere 25 ° te brengen.

 

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen plat tegen een plat dak monteren?

Er zijn drie nadelen van het plat leggen van zonnepanelen tegen een plat dak:

Ze worden na verloop van tijd veel vuiler en vuil vermindert de productie;

Op het noordelijk halfrond, terwijl de positie van de zon elke dag van oost naar west beweegt, loopt het pad altijd over het zuidelijke deel van de lucht. Daarom zijn platliggende panelen niet zozeer naar de zon gericht, maar zijn panelen naar het zuiden gekanteld.

Het plat leggen van zonnepanelen kan er soms toe leiden dat de fabrieksgarantie op de zonnepanelen vervalt. De reden hiervoor is dat bij vlakke panelen water in de lip zit tussen het frame en de glascoating van de module. Aangezien deze alleen worden afgedicht door siliconen, vergelijkbaar met wat u in een badkamer gebruikt om water buiten te houden, vergroot dit het risico dat gedurende 10 tot 20 jaar water de barrière kan doorbreken en het zonnepaneel kan beschadigen.

Is er andere apparatuur nodig om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen?

Hoewel je zonnepanelen gewoon plat tegen een schuin dak kunt leggen, is er een aantal speciale apparatuur nodig om zonnepanelen op een plat dak te monteren. Schuine steunen helpen bij blootstelling aan de zon en energie-output.

Toen ik tien jaar geleden voor het eerst begon met het installeren van zonne-energie, legde ik vaak zonnepanelen plat op platte daken, iets wat ik nu niet graag wil doen.

Er zijn nu veel geconstrueerde opklapbare stellingen en montagesystemen die kunnen worden gebruikt om de panelen naar een optimaal niveau te kantelen en die weinig meer kosten dan standaard bevestigingen die op een schuin dak worden gebruikt.

Is het duurder om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen?

Het kan iets duurder zijn. De schuine steunen die uw installateur gebruikt, voegen een klein bedrag toe aan de totale kosten van het systeem. Andere factoren verzachten dat prijsverschil echter.

Voor de meeste zonnesystemen maken de installatie- en arbeidskosten ongeveer 10% van het totale prijskaartje uit.

Maar op een plat dak worden die kosten verlaagd, omdat werken op een plat dak inherent toegankelijker en veiliger is dan op een schuin dak.

Op een schuin dak hebben werknemers speciale veiligheidsuitrusting nodig om hun werk te kunnen doen zonder eraf te vallen. Bovendien zullen dakbedekkingsmaterialen, zoals gordelroos, tijdens het proces waarschijnlijk loskomen.

Geen van beide is een probleem op een plat dak. Installateurs kunnen vrij rondlopen en de materialen op platte daken lopen minder snel schade op tijdens de installatie.

Uiteindelijk is het prijsverschil tussen installatie op een plat dak met kantelbevestigingen of installatie op een schuin dak meestal slechts ongeveer $ 800 voor een standaard 7 kW residentieel zonne-energiesysteem.

Wordt de output beïnvloed met een plat dak?

Op een typisch schuin dak is de hoek van de zonnepanelen afhankelijk van de dakhoek en de richting van het dak.

Op een plat dak kunt u uw zonnepanelen in elke richting draaien en kantelen in elke gewenste hoek. Door deze vrijheid kunt u uw energie-output optimaliseren. Door uw zonnepanelen naar het zuiden te richten en ze aan te passen in een hoek die gelijk is aan de breedtegraad van uw huis, kunt u hun blootstelling aan de zon maximaliseren en meer energie produceren.

 

Hebben platte daken gespecialiseerde installateurs nodig?

Niet elk bedrijf is uitgerust om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen.

Als die stijl van daken echter in uw regio veel voorkomt, is het waarschijnlijk dat veel van uw lokale zonne-installatiebedrijven bereid zijn om u te huisvesten. En zelfs als dat niet het geval is, zijn er ongetwijfeld enkele installateurs in uw omgeving die u kunnen helpen. Vind een zonne-energiebedrijf bij u in de buurt dat aan uw behoeften kan voldoen!

 

Zijn er risico's verbonden aan het installeren van een zonnesysteem op een plat dak?

Zoals we al hebben besproken, is het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak veiliger dan op een schuin dak.

Maar als u ze eenmaal hebt geïnstalleerd, kunnen er een aantal problemen optreden. Een daarvan is de kwestie van vuil. Gekantelde zonnepanelen zijn zelfreinigend: water loopt weg en neemt het meeste vuil en puin mee. Horizontale panelen bieden dit voordeel niet.

Het grootste probleem bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is lekkage. Als uw panelen plat worden geïnstalleerd, kan er bij regen water op en om hen heen komen en uw dak beschadigen.

Gelukkig zijn er tal van manieren om waterplassen te voorkomen.

De beste oplossing is om uw panelen schuin te kantelen. Zelfs een kanteling van slechts 3 of 4 graden kan pooling helpen voorkomen en uw systeem schoon houden.

Er zijn ook stappen die u tijdens de installatie kunt nemen om pooling tegen te gaan.

Door de panelen direct in uw dak te boren, kunt u het systeem op zijn plaats verankeren, waardoor het risico op pooling wordt verkleind.

U kunt ook een ballastsysteem gebruiken, waarbij de panelen met gewichten worden verankerd in plaats van te boren.

En er zijn hybride systemen die beide methoden bevatten. Ontdek wat voor soort zonne-installatie het beste is voor uw dak.

Moeten panelen op een plat dak altijd gekanteld worden?

Ze hoeven niet per se te zijn. U krijgt er echter meer energie uit als u de panelen in de optimale hoek kantelt. Bovendien kan het, vanwege de schade door lekken die we hierboven hebben besproken, moeilijk zijn om garantie te krijgen voor panelen met een hellingshoek van minder dan 2 graden.

Uiteindelijk verdient het de voorkeur om uw panelen onder een hoek te plaatsen. U kunt zelfs de hellingsgraad wijzigen nadat de installatie is voltooid, als u dat wilt, om aan uw energiebehoeften te voldoen.

Het hebben van een plat dak belet niet dat u een volledig functioneel zonnestelsel in uw huis heeft.

Het kan zelfs een betere energieopbrengst leveren dan een schuin dak (omdat je de kanteling kunt regelen) voor ongeveer dezelfde prijs.