Zijn zonnepanelen nog rendabel anno 2024?


Bij Twentse Energie Groep begrijpen we dat de veranderingen in de energiemarkt, zoals fluctuaties in gas- en elektriciteitsprijzen, terugleverheffingen, en de afschaffing van de salderingsregeling per 2027, vragen oproepen over de financiële voordelen van zonnepanelen. We willen u graag geruststellen en onze visie delen: de toekomst van zonne-energie is nog altijd zonnig en financieel aantrekkelijk.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Om direct antwoord te geven: ja, zonnepanelen zijn nog steeds rendabel in 2024. Ondanks de zorgen over extra kosten die sommige energieleveranciers in rekening brengen, blijft zonne-energie een verstandige investering. Naast dat de energiebelasting verlaagd is zijn de investeringskosten ongekend laag in vergelijking met voorgaande jaren!

Terugleververgoeding voor zonnepanelen

Dit jaar hebben energieleveranciers mogelijk extra terugleveringskosten ingevoerd, maar dit doet geen afbreuk aan de rendabiliteit van zonnepanelen. De zonne-energie die u zelf gebruikt, hoeft u niet van het net te betrekken, wat nog steeds een aanzienlijke besparing op uw energierekening oplevert. Slim gebruik van uw opgewekte energie kan de impact van terugleverheffingen minimaliseren.

Afschaffing van de saldering in 2027

Hoewel de salderingsregeling in de toekomst wordt afgeschaft, betekent dit niet dat zonnepanelen onrendabel worden. Velen denken dat dit betekend dat alle terug geleverde stroom niets meer oplevert. Wat belangrijk is om te weten is dat de afschaffing van het salderen niet betekend dat u niks meet krijgt voor uw terug geleverde stroom! U ontvangt nog altijd een terugleververgoeding (BRON: energievergelijk).

Een rekenvoorbeeld

Met dit rekenvoorbeeld laten we zien waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn. Dit voorbeeld schetst een situatie van een gezin met 10 zonnepanelen met een opbrengst van 3.600 kWh per jaar. Van deze 3.600 kWh opbrengst wordt 1.200 kWh direct verbruikt in de woning en de resterende 2.400 kWh wordt terug geleverd aan het net.

In de situatie voor 2024 kreeg u alle stroom zonder kosten terug (in bijvoorbeeld de avonduren wanneer uw panelen geen stroom opwekte). In de huidige situatie betaald u een vergoeding van maximaal € 0,11 per terug geleverde kWh (BRON: Eneco). Vanaf 2027 kunt u niet meer salderen en krijgt u uw terug geleverde stroom niet voor het volle bedrag terug. U krijgt echter WEL een terugleververgoeding van € 0,13 (BRON: Greenguys), u krijgt er dus WEL wat voor terug! Daarnaast zal de terug leververgoeding niet meer van kracht zijn.

Dit rekenvoorbeeld rekent met het huidige gemiddelde stroomtarief van € 0,35

De toekomst van zonnepanelen is veelbelovend. Bij Twentse Energie Groep blijven we ons inzetten voor duurzame energieoplossingen en zien we zonnepanelen als een waardevolle investering. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek, zodat we samen de beste opties voor uw situatie kunnen bespreken.