Let op: i.v.m bouwvakantie zijn wij gesloten tussen 27-7 en 25-8

Wat is een Omvormer?


Wanneer mensen zich zonne-energie voorstellen, stellen ze zich meestal grote panelen voor die op het dak zijn gemonteerd.

En hoewel zonnepanelen een cruciaal onderdeel zijn van elk zonnestelsel, zijn ze niet het enige vereiste onderdeel. Om de door panelen opgewekte zonne-energie echt te kunnen gebruiken, moet de energie door een omvormer voor zonne-energie gaan.

De basis

Simpel gezegd, een omvormer voor zonne-energie zet gelijkstroom (DC) elektriciteit om in wisselstroom (AC) elektriciteit. Dit is belangrijk omdat zonnepanelen gelijkstroom genereren, maar gewone huishoudens, bedrijven en apparaten hebben wisselstroom nodig om te kunnen werken. Dus zonder de omvormer creëer je in wezen een overvloed aan zonne-energie die je kunt opslaan (als je een zonnebatterij hebt), maar die je niet echt kunt gebruiken. Om deze reden wordt de omvormer voor zonne-energie vaak beschouwd als de ‘gateway’ van een zonnestelsel.

De storing

Dus dat is de korte uitleg. Maar om volledig te begrijpen hoe onmisbaar een omvormer voor zonne-energie is, moeten we kijken hoe het hele proces van zonne-energie werkt.

Laten we bij het begin beginnen! Het proces van het verzamelen van zonne-energie begint bij de zonnepanelen. Zonnestralen worden opgevangen door uw fotovoltaïsche (PV) systeem, waardoor elektronen in uw zonnepaneelcellen gaan bewegen, waardoor gelijkstroom (DC) wordt opgewekt. Circuits in de cellen vangen dit op en zetten energie van de zon om in elektrische stroom. De hele dag (als het weer het toelaat) blijven deze individuele panelen dit vermogen verzamelen, gelijkstroom produceren en combineren. Het wordt vervolgens naar de zonne-omvormer gestuurd!

Hoe werken zonne-omvormers?

De omvormer voor zonne-energie ontvangt deze gelijkstroom, zet deze om en stuurt de omgezette stroom naar de zekeringkast. Wanneer het schakelbord deze wisselstroom ontvangt, kan deze naar huis of bedrijf worden afgeleverd om alle apparaten indien nodig van stroom te voorzien. Vanuit de zekeringenkast wordt overtollig vermogen vervolgens naar een batterijopslagsysteem of terug naar het net gestuurd, afhankelijk van het gebruik en de systeemconfiguratie van de gebruiker.

Waar gaat het naartoe?

In tegenstelling tot zonnepanelen die op het dak worden gemonteerd, wordt de omvormer voor zonne-energie buiten aan de muur of in een garage of wasplaats geplaatst. Dit is om het te beschermen tegen weersinvloeden en om de nabijheid van de voedingskaart te waarborgen. Voor de beste prestaties moet een omvormer altijd in de schaduw staan.

Zijn er verschillende soorten omvormers voor zonne-energie?

Ja! Er zijn drie hoofdtypen omvormers voor zonne-energie; stand-alone omvormers, netgekoppelde omvormers en back-upbatterijen.

Netgekoppelde omvormer

Een netgekoppelde omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom (AC) die geschikt is om in een elektriciteitsnet te injecteren. Omvormers met netkoppeling moeten de exacte fase en spanning van de sinusvormige wisselstroomgolf van het elektriciteitsnet weerspiegelen om elektriciteit zo goed mogelijk naar het net te kunnen overbrengen. Als er een verlies is aan de netvoeding, is een netgekoppelde omvormer ontworpen om automatisch uit te schakelen. Zonnepanelen, windturbines, hydro-elektrische systemen en het elektriciteitsnet gebruiken allemaal netomvormers.

Omvormers met noodstroomaccu

Batterij-omvormers zijn een soort omvormers voor zonne-energie. Ze zijn er om de energie van zonnebatterijen over te brengen, waardoor de energielading van de oplader naar uw net wordt verplaatst. Sommige noodstroomomvormers leveren wisselstroom in het geval van stroomonderbreking of stroomuitval en moeten zijn uitgerust met een beveiliging tegen eilandbedrijf.

Stand-alone omvormer

Stand-alone omvormers zijn een type omvormer voor zonne-energie die is ontworpen voor systemen die doorgaans geïsoleerd zijn. Dit is meestal voor een voedingssysteem dat niet op het elektriciteitsnet is aangesloten en vermoedelijk een batterij heeft. Een stand-alone omvormer haalt zijn gelijkstroom uit zonnebatterijen en zet deze om in wisselstroom. Meestal hebben deze geen enkele verbinding met het openbare stroomnet, wat betekent dat er geen beveiliging tegen eilandbedrijf nodig is.

 Zijn er verschillende maten omvormers voor zonne-energie?

Er zijn veel verschillende maten beschikbaar voor omvormers voor zonne-energie. De benodigde maat is afhankelijk van de grootte van de geplaatste zonnepanelen. Een zonne-energiesysteem van 5,0 kW zou bijvoorbeeld een omvormer voor zonne-energie met een vergelijkbare of grotere capaciteit nodig hebben. Op het meest basale niveau moet een omvormer zijn uitgerust om de maximale hoeveelheid stroom te beheren die een zonnestelsel mogelijk kan genereren. Esthetisch gezien kunnen omvormers voor zonne-energie er allemaal heel verschillend uitzien en zijn ze verkrijgbaar in een breed scala aan maten. De kleinste omvormers voor zonne-energie hebben ongeveer de grootte van een zakenkoffer, terwijl de grotere omvormers meer op een grote buitenlandse reistas lijken.

Laten zonne-omvormers me echt zien wat mijn zonne-energie doet?

Sommige omvormers bieden u ook basisfuncties voor bewaking, maar deze mogelijkheden zijn vrij beperkt. De meeste omvormers geven een displayverlichting, zodat u de status van het apparaat kunt zien (aan, uit of stand-by). Ze kunnen ook displays hebben die aangeven hoeveel energie (kilowattuur) je in de afgelopen 24 uur hebt geproduceerd en hoeveel elektriciteit (kilowattuur) in totaal is geproduceerd. Om toegang te krijgen tot deze informatie moet u de unit helaas fysiek inspecteren.

Om precies te zien welke zonne-energie u gebruikt en wanneer u deze gebruikt, biedt een intelligent energiebeheersysteem u monitoring op afstand en is ingesteld om u te helpen het meeste uit uw zonne-energiesysteem te halen.

Hoe lang gaan omvormers voor zonne-energie mee?

Hoewel zonnepanelen geen bewegende delen hebben en naar verwachting de afgelopen 25 jaar zullen blijven werken, zijn omvormers waarschijnlijk het meest waarschijnlijke onderdeel van het zonnestelsel dat defect raakt. Afhankelijk van het merk moeten ze om de 5-10 jaar regelmatig worden vervangen.

Samengevat!

Het is duidelijk dat de omvormer cruciaal is voor de omzetting van de energie die uit de panelen wordt verzameld naar een stroombron die continu in uw huis kan worden gebruikt. De omvormer voor zonne-energie werkt als een tussenpersoon en zonder deze omvormer zou het vermogen dat door de panelen wordt verzameld waardeloos zijn.