Let op: i.v.m bouwvakantie zijn wij gesloten tussen 27-7 en 25-8

Waarom moet ik mijn zonnepanelen aarden?


Bliksem en gerelateerde statische ontlading is de belangrijkste oorzaak van plotselinge, onverwachte storingen in PV-systemen. Bliksem hoeft niet direct in te slaan om schade toe te brengen aan gevoelige elektronische apparatuur, zoals omvormers, bedieningselementen, radio's en entertainmentapparatuur. Het kan kilometers ver weg en onzichtbaar zijn en toch hoge spanningspieken in de bedrading veroorzaken, vooral in lange lijnen. Gelukkig kunnen bijna alle gevallen van bliksemschade worden voorkomen door een goede aarding van het systeem. Eigenaren van onafhankelijke energiesystemen hebben geen aarding die wordt geleverd door het nutsbedrijf en zien deze vaak over het hoofd totdat het te laat is.

Mijn eigen klanten hebben schade gemeld aan omvormers, laadregelaars, DC-koelkasten, TL-voorschakelapparaten, tv's, pompen en (zelden) fotovoltaïsche panelen. Deze schade kostte vele duizenden dollars, en ALLE rapporten waren afkomstig van door de eigenaar geïnstalleerde systemen die NIET GEAARD waren.

AARDING betekent het elektrisch verbinden van een deel van uw systeemstructuur en / of bedrading met de aarde. Tijdens onweer bouwen de wolken een statische elektrische lading op. Dit veroorzaakt ophoping van de tegengestelde lading in objecten op de grond. Objecten die zijn GEÏSOLEERD van de aarde hebben de neiging om de lading sterker te accumuleren dan de omringende aarde. Als het potentiaalverschil (spanning) tussen de lucht en het object groot genoeg is, springt bliksem over de opening.

Het aarden van uw systeem doet vier dingen:

  1. Het voert geaccumuleerde ladingen af, zodat bliksem NIET ZEER AANGETREKT wordt op uw systeem.
  2. Als de bliksem inslaat of als er een hoge lading ontstaat, biedt uw aardingsaansluiting een veilig pad voor directe ontlading naar de aarde in plaats van via uw bedrading.
  3. Het vermindert het risico op schokken door de onderdelen met een hoger voltage (AC) van uw systeem, en
  4. Vermindert elektrische brom en radio veroorzaakt door omvormers, motoren, fluorescentielampen en andere apparaten, en niet in de laatste plaats

Volg deze richtlijnen om een ​​effectieve aarding te bereiken:

VEILIGHEID EERST!!! Als u niet zeker weet of u uw systeem correct kunt aansluiten, HUUR EEN ELEKTRICIEN IN!

Installeer een goed aardingssysteem:

Minimale aarding wordt geboden door een verkoperde aardingsstaaf, meestal 2.5 meter lang, die in de aarde wordt gedreven. Dit is een minimale procedure in een gebied waar de grond vochtig is (elektrisch geleidend). Waar de grond droog kan zijn, vooral zanderig, of waar bliksem bijzonder ernstig kan zijn, moeten meer staven worden geïnstalleerd, minstens 3 meter uit elkaar. Verbind of "bind" alle aardingsstaven met elkaar via blanke koperdraad en begraaf de draad. Gebruik alleen goedgekeurde klemmen om draad aan staven te bevestigen. Als uw fotovoltaïsche array zich op enige afstand van het huis bevindt, rijd dan de aardpen er dichtbij en begraaf de blootliggende draad in de sleuf met de hoogspanningsleidingen.

Metalen waterleidingen die in de grond zijn ingegraven, zijn ook goed te aarden. Koop connectoren die voor dit doel zijn goedgekeurd, en sluit ze ALLEEN aan op koudwaterleidingen, NOOIT op warmwater- of gasleidingen. Pas op voor plastic fittingen - omzeil ze met koperdraad. IJzeren putomhulsels zijn supergemalen staven. Boor en tik een gat in de behuizing om een ​​goede boutverbinding te krijgen. Als u verbinding maakt met meer dan één geaard object (hoe meer hoe beter), is het essentieel om ze elektrisch met elkaar te verbinden (bedraden). Verbindingen die in of nabij de grond zijn gemaakt, zijn vatbaar voor corrosie, dus gebruik de juiste bronzen of koperen connectoren. Uw aardingssysteem is zo goed als de zwakste elektrische verbindingen.

Als uw site rotsachtig is en u de grondstaven niet diep kunt indrijven, begraaf dan (zoveel mogelijk) ten minste 45 meter kaal koperdraad. Meerdere stukken die naar buiten stralen, is het beste. Probeer ze te begraven op plaatsen die vaak vochtig zijn. Als u zich in een gebied met blikseminslag bevindt, begraaf dan een paar honderd meter als u kunt. Het idee is om zoveel mogelijk elektrisch contact met de aarde te maken, over een zo breed mogelijk gebied, bij voorkeur in contact met vochtige grond.

U kunt geld besparen door gebruikte koperdraad (geen aluminium) aan te schaffen bij een metaalschroothandelaar en de isolatie te verwijderen (gebruik koperen “splitbouten” of gekrompen splitsingen om oneven stukjes aan elkaar te binden. Als u stroombedrading over een afstand van 9 meter of meer, en als u zich in een bliksemsnelle, droge of rotsachtige omgeving bevindt, voert u de draden in een metalen buis en verbindt u de kabel met uw aardingssysteem.

Wat moet u aansluiten op uw aardingssysteem:

AARD HET METAALKADER van uw PV-generator. (Als uw frame van hout is, verbindt u de moduleframes met metaal en verbindt u de draad met de aarde.) Zorg ervoor dat u uw aardingsdraden stevig op het metaal vastzet, zodat deze niet los kan raken, en inspecteer ze regelmatig. Ook grondantennemasten en windgeneratortorens.

AARD DE NEGATIEVE KANT VAN UW VOEDINGSSYSTEEM, maar voer EERST de volgende test uit op lekkage naar de aarde: Zorg voor een gemeenschappelijke "multi-tester". Stel het in op de hoogste "milliamp" -schaal. Plaats de negatieve sonde op de batterij neg. en de positieve sonde op uw aardingssysteem. Geen lezing? Is goed. Schakel het nu omlaag naar de laagste milli- of microampschaal en probeer het opnieuw. Als je maar een paar microampère krijgt, of nul, DAN JE ACCU NEGATIEF AAREN. Als u de lekkage naar aarde hebt gelezen, controleer dan uw systeem op iets aan de positieve kant dat op de een of andere manier contact maakt met de aarde. (Als u een paar microampère naar aarde leest, is het waarschijnlijk dat uw meter radiostationsignalen detecteert.)

Verbind uw DC-min met aarde ALLEEN OP ÉÉN PLAATS, op een negatieve accu-aansluiting of een andere negatieve hoofdverbinding in de buurt (bijvoorbeeld bij een hoofdschakelaar of omvormer. Aard de negatieve pool NIET op de array of op andere punten.

AARD UW AC-GENERATOR EN INVERTERFRAMES, en AC-neutrale draden en leidingen op de manier die gebruikelijk is voor alle AC-systemen. Dit beschermt tegen schokken en bliksemschade.

PV-ARRAY-BEDRADING moet worden gedaan met minimale draadlengtes, die in het metalen frame worden gestopt en vervolgens door een metalen buis worden geleid. Positieve en negatieve draden moeten waar mogelijk samen worden gelegd, in plaats van op enige afstand van elkaar. Dit minimaliseert de inductie van blikseminslagen. Begraaf lange buitendraden in plaats van ze boven het hoofd te leggen. Plaats ze in een geaarde metalen buis als u denkt dat u maximale bescherming nodig heeft.

OVERSPANNINGBESCHERMINGSMIDDELEN omzeilen de hoge spanningen die worden veroorzaakt door bliksem. Ze worden aanbevolen voor extra bescherming in gebieden die gevoelig zijn voor bliksem of waar een goede aarding niet haalbaar is (zoals op een droge rotsachtige bergtop), vooral als er lange lijnen naar een array, pomp, antenne of tussen gebouwen worden geleid. Overspanningsbeveiligingen moeten speciaal zijn voor laagspanningssystemen, dus neem contact op met uw PV-dealer.

 

VEILIGHEID EERST!!! Als u niet zeker weet of u uw systeem correct kunt aansluiten, HUUR EEN ELEKTRICIEN IN!