Let op: i.v.m bouwvakantie zijn wij gesloten tussen 27-7 en 25-8

Waarom Ijsland alleen maar groene stroom heeft?


Dit is het land van geothermische energie. Het aardbevingsgevoelige IJsland valt uit zijn voegen - gelukkig met een snelheid van slechts twee centimeter per jaar. Zittend bovenop een midden-Atlantisch gebied waar twee machtige platen langzaam uit elkaar trekken, is IJsland een plaats waar magma uit de gesmolten kern van de aarde vrij dicht bij de oppervlakte komt - vandaar dat hier gemiddeld elke vier jaar een aanzienlijke vulkaanuitbarsting plaatsvindt. Er is er de afgelopen twee jaar een geweest, dus ze lopen op dit moment voor op de norm.

Als je hier op de juiste plek een gat in de grond boort en zo'n twee kilometer naar beneden gaat, kom je op water - oververhit en onder druk staand water van zo'n 300 graden Celsius. De IJslanders spuiten het naar de oppervlakte en scheiden de stoom en het hete water. Omdat ik geen ingenieur ben, zal ik niet proberen het sanitair te beschrijven, maar het volstaat om te zeggen dat de stoom de turbines laat draaien om generatoren te laten draaien om elektriciteit te produceren. Het warme water wordt naar de stad geleid om huizen en bijna al het andere te verwarmen.

Het zou een parkpaviljoen kunnen zijn als er niet alle stoom uit komt. Dit is een van de centrales waarmee IJsland 100 procent van zijn elektriciteitsnet kan produceren uit hernieuwbare bronnen. Het is allemaal geothermisch of hydro. Ze hebben vrij goed geen goede locaties voor waterkracht, maar het geothermische potentieel lijkt onbeperkt.

De elektriciteitsprijzen zijn laag in IJsland, vooral voor de aluminiumsmelterij. Maar er is ook het voordeel van bijna gratis warmte. Nadat de stoom de generatoren heeft gedraaid, wordt het super hete water gebruikt om zoet water te verwarmen dat in de leiding naar Reykjavik gaat. Het gaat alle huizen, scholen en kantoren binnen en er is nog genoeg over om de trottoirs te verwarmen om de sneeuw te laten smelten. Ze gieten zelfs op één plek heet water in de Noord-Atlantische Oceaan om een ​​thermaal strand voor zwemmers te creëren. Ik vroeg een IJslander wat zijn maandelijkse verwarmingsrekening in de winter was. 'Ik kan het me echt niet herinneren, het is zo onbeduidend.'

Slechts een klein deel van het geothermische potentieel van IJsland is aangeboord - ze zouden in overvloed elektriciteit kunnen produceren, maar wat zouden ze ermee doen? De bevolking van het hele land is iets meer dan 300.000.

Ze zijn erin geslaagd aluminiumsmelterijen aan te trekken met goedkope elektriciteit. Het is zo goedkoop dat het economisch is om bauxiet uit Australië en het Caribisch gebied te verschepen voor energie-intensief smelten. Er waren serieuze plannen om een ​​onderzeese stroomkabel helemaal naar Schotland te laten lopen - maar dat was voordat de IJslandse economie instortte dankzij hebzuchtige bankiers. Een ander idee dat ze hebben, is om goedkope elektriciteit te gebruiken om water te elektrolyseren om waterstof te produceren. Waterstof kan worden gecomprimeerd en verzonden. Als waterstof-brandstofcelauto's een commerciële realiteit worden, zullen sommigen misschien IJslandse waterstof gebruiken.

Het voordeel van IJsland is dat het hete spul zo dicht bij de oppervlakte zit. Noord-Californië heeft nog steeds de grootste geothermische centrale ter wereld, maar ze moesten vijf tot zeven kilometer boren en ze ontdekken dat het water daar beneden - niet de hitte - opraakt. Ik vraag me af of Japan, net als IJsland in de geologie, spijt heeft van zijn afhankelijkheid van nucleair in plaats van geothermisch te worden.

Dus wat ontbreekt er aan het schone, groene IJsland en hun overvloedige hernieuwbare energie. Nou, hun auto's en vrachtwagens natuurlijk, die voor bijna 100 procent worden aangedreven door vuile geïmporteerde olie.