Waarom hebben alle zonnepanelen dezelfde vorm?


Als je aan zonnepanelen denkt - of ze nu op auto's, gebouwen of andere constructies zijn gemonteerd - denk je waarschijnlijk aan platte, rechthoekige of vierkante apparaten die vlak langs een oppervlak liggen. Over het algemeen worden zonnepanelen die worden gebruikt om de kosten van het verbruik van elektriciteit te compenseren, gevormd zoals ze zijn, voornamelijk door het optimaliseren van de efficiëntie van het paneel. Een zonnepaneel moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen om zo zuinig en efficiënt mogelijk te zijn:

Het paneel moet zoveel mogelijk oppervlakte aan de zon blootstellen. Dit betekent ook dat je een oppervlak hebt dat geen schaduw op zichzelf werpt.

Het paneel moet op massaschaal kunnen worden vervaardigd. Als zonnepanelen op een specifieke manier zouden worden gevormd, zouden ze niet op universeel vlakke oppervlakken zoals daken en luifels kunnen worden geïnstalleerd.

PV-cellen moeten de verbinding met de rest van het elektrische systeem behouden. Dit omvat connectiviteit met omvormers en schakelkasten.

Om aan deze ontwerpcriteria te voldoen, werkt een flatpanel het beste. Dikte, lengte, breedte en gewicht van zonnepanelen zijn allemaal variabele factoren die afhankelijk zijn van de fabrikant, de locatie van de structuur waarop de panelen worden geïnstalleerd en de voorkeuren van de klant. Het hebben van een groot, blootgesteld oppervlak met veel ruimte voor interne PV-cellen en voldoende stijfheid, dragen allemaal bij aan wat een zonnepaneel het beste maakt dat het kan zijn.

Wat zou de toekomst kunnen brengen met betrekking tot het ontwerp van zonnepanelen? Bedrijven experimenteren momenteel met het maken van zonnepanelen die flexibel, ultradun en zelfs transparant zijn. Er zijn ook projecten waarbij zonnepanelen worden geïntegreerd in wegen en bouwmaterialen die uiteindelijk deel kunnen uitmaken van ‘groene’ structuren die helemaal geen netwerkconnectiviteit hebben.