Waar wordt zonne-energie het meest gebruikt?


Zonne-energie is een hernieuwbare en schone energiebron die zowel in Nederland als over de hele wereld groeit. In 2019 werd wereldwijd 176 gigawatt (GW) aan nieuwe hernieuwbare energiebronnen geïnstalleerd, met windenergie en waterkracht als de meest populaire, en net achter de schaal van nutsbedrijven en zonne-energie voor woningen.

In 2019 installeerden de VS in totaal 2,6 GW aan zonne-energie, met alleen al 45 megawatt in commerciële installaties. Hoewel Amerikaanse installaties in opkomst zijn, blijft China het wereldtoneel domineren.

Welke landen hebben de hoogste geïnstalleerde capaciteit aan zonne-PV-energie?

China loopt voorop wat betreft geïnstalleerde PV met de Verenigde Staten en Japan op respectievelijk de tweede en derde plaats voor geïnstalleerde zonnecapaciteit.

De onderstaande tabel is gebaseerd op gegevens uit het landenranglijstrapport 2018 van het International Renewable Energy Agency.

Ranking

Country

Installed PV (GWh)

1

China

178,070

2

VS

85,184

3

Japan

62,667

4

Duitsland

45,784

5

India

31,066

6

Italië

22,666

7

VK

12,857

8

Spanje

12,744

9

Frankrijk

10,568

10

Australië

9,930

 

Waar bevinden zich bronnen voor zonne-energie?

Zonnestraling geproduceerd uit de energie van de zon is overal ter wereld in overvloed, maar sommige locaties zijn geschikter voor fotovoltaïsche zonnepanelen dan andere.

Het is bijvoorbeeld logischer om de kracht van de zon te gebruiken op plaatsen waar de zon het hele jaar door schijnt, zoals in woestijnen.

Waar meer zon is, is er een beter potentieel om zonnetechnologieën op te nemen in de energiemix van nutsbedrijven. Sommige van de landen met het meeste zonlicht staan op de top 10 van zonnecapaciteitslijst, zoals Australië en India, maar er is zeker onbenut potentieel in Afrika en Zuid-Amerika.

Stimulansen voor zonne-energie spelen een grote rol bij de ontwikkeling van de markt

Veel van de landen in de wereld met de hoogste geïnstalleerde zonne-energie per hoofd van de bevolking hebben niet noodzakelijk een hoge mate van instraling door de zon.

Stimuleringsmaatregelen van de overheid en de overheid spelen een grote rol bij het betaalbaar maken van zonne-energie. Om zonne-energie te laten slagen, moeten regeringen de verschuiving van de energiesector naar hernieuwbare energiebronnen ondersteunen.

Een goed voorbeeld hiervan is de staat New Jersey. Het is niet een van de zonnigste staten in de VS, vergeleken met zonniger locaties zoals Nevada of Hawaï, maar het heeft een enorme markt voor zonne-energie vanwege de genereuze overheidsstimulansen in combinatie met federale stimulansen die zonne-energie betaalbaarder maken.

China is de grootste producent van zonne-energie ter wereld

De afgelopen jaren is de Chinese capaciteit aan zonnepanelen exponentieel toegenomen. Het is uitgegroeid tot de grootste markt voor zonne-energie ter wereld en naar schatting zal China tegen 2024 370 GW aan zonne-energie hebben geïnstalleerd, het dubbele van wat de VS verwacht te hebben.

Hoewel deze groei indrukwekkend en bewonderenswaardig is, zal China zijn afhankelijkheid van de opwekking van steenkool moeten blijven verminderen om gezien te worden als een echte leider op het gebied van hernieuwbare energie.

Andere hoofdrolspelers

Europa stimuleert al jaren hernieuwbare groei en is van plan hernieuwbare energiebronnen te stimuleren om hun economisch herstel na COVID-19 te versterken. Bovendien staan ​​Duitsland, Italië, het VK, Spanje en Frankrijk momenteel aan de top wat betreft de capaciteit van zonneparken.

Duitsland creëert zelf 7,9% van de wereldwijde zonne-energie, terwijl Italië, de 6e grootste zonne-energieproducent ter wereld, van plan is om tegen 2030 nog eens 50 GW aan zonne-energieprojecten te installeren.

Om de CO2-uitstoot te verminderen, zijn de landen van de Europese Unie van plan om tegen 2050 het grootste deel van hun elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen, met zonne-energie als belangrijkste energiebron.