Let op: i.v.m bouwvakantie zijn wij gesloten tussen 27-7 en 25-8

Top 10 voor- en nadelen van elektrische auto's


In 2021 wordt de elektrische auto meer mainstream, met slankere, meer betaalbare opties om uit te kiezen. Omdat elektrische automodellen niet zo vaak op de markt worden gebracht als hun tegenhangers op gas, zijn veel consumenten zich niet bewust van de mogelijkheden.

Elektrische auto's zijn er in vele vormen, van de zeer betaalbare en praktische Nissan Leaf tot de luxe Porsche Taycan. In deze blog bespreken we hoe elektrische auto's werken, de voor- en nadelen van elektrische voertuigen en de beste EV-modellen van 2021.

Hoe werken elektrische auto's?

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in het besparen van geld op gas en het verkleinen van hun ecologische voetafdruk met auto's zonder uitstoot. In combinatie met deze trend is de productie van elektrische voertuigen (EV) verbeterd en worden er elk jaar nieuwe auto's verkocht.

De manier waarop elektrische auto's werken is eenvoudig: ze bevatten elektrische accu's die stroom leveren om alle elektronica aan boord van het voertuig en de elektrische motor van de auto te laten werken - geen gas nodig! Ze worden opgeladen door speciale snellaadstations of door middel van een normaal stopcontact.

Daarnaast zijn er plug-in hybride elektrische voertuigen zoals de Nissan Leaf. Deze bevatten de gasmotor, brandstoftank en transmissie van een traditioneel gasaangedreven voertuig, evenals het batterijpakket en de elektromotor van een elektrische auto.

Voordelen van elektrische auto's

Als u de voordelen van een elektrische auto vergelijkt met die van conventionele auto's, moet u rekening houden met de volgende voordelen:

Lagere lopende kosten

Het opladen van een elektrische auto is op de lange termijn veel goedkoper dan het tanken van een auto op gas.

Dit geldt met name als u rekening houdt met het feit dat u uw elektrische auto thuis kunt opladen en belastingvoordelen krijgt door een carport op zonne-energie te installeren of zonnepanelen te gebruiken voor uw elektriciteit.

Verminder de ecologische voetafdruk

Volgens de EPA stoot een traditioneel personenvoertuig op gas met een bereik van 22 mijl per gallon gemiddeld 4,6 ton kooldioxide per jaar uit.

Niet-hybride elektrische auto's stoten nul ton CO2 of andere broeikasgassen uit, waardoor ze veel milieuvriendelijker zijn. Door elektrische auto's op te laden met hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, zorgt u ervoor dat er tijdens het gebruik van uw voertuig geen CO2 wordt uitgestoten.

Weinig onderhoud nodig

Mechanische motoren hebben veel bewegende onderdelen, waaronder pompen en kleppen, en vloeistoffen die moeten worden vervangen. Denk aan regelmatige olieverversingen - die elektrische auto's niet hebben.

Omdat elektrische voertuigen niet zoveel onderdelen hebben die moeten worden vervangen, is er minder onderhoud nodig. Elektrische auto's gaan over het algemeen ook langer mee dan hun tegenhangers op gas vanwege minder slijtage.

Een ander voordeel van elektromotoren is het verminderde geluid van de auto. Elektrische auto's zijn veel stiller dan traditionele gasmotoren, wat leidt tot minder geluidsoverlast en een meer ontspannen rit.

Hoogwaardige prestaties

Elektrische auto's staan ​​erom bekend dat ze soepel en stil rijden. Elektromotoren reageren ook veel sneller dan mechanische motoren, waardoor ze tijdens het rijden meer koppel en wendbaarheid bieden.

Bovendien rijden elektrische auto's doorgaans efficiënter en verbruiken ze minder energie in het stadsverkeer.

Handiger

Veel mensen denken ten onrechte dat elektrische auto's onhandiger zijn, omdat je oplaadpunten moet vinden die niet zo gemakkelijk te vinden zijn als benzinestations.

Maar de mogelijkheid om thuis elektrische auto's op te laden is een groot voordeel en elke week duiken er in het hele land meer laadstations op, zowel voor Tesla's als voor andere merken.

Nadelen van elektrische auto's

Hoewel elektrische auto's meer dan hun aandeel aan voordelen hebben, is het vermeldenswaard dat ze niet zonder hun nadelen zijn. Hieronder volgen enkele van de nadelen van elektrische auto's:

Het vinden van laadstations kan een uitdaging zijn

Ook al kun je thuis een elektrische auto opladen, het vinden van een laadstation als je door landelijke gebieden rijdt of een lange roadtrip maakt, kan een uitdaging zijn. Zoals hierboven vermeld, omarmen meer gebieden EV-laadstations en zijn talloze hotelketens begonnen met het opnemen van EV-laders op hun parkeerplaatsen. Deze trend zal doorzetten naarmate de vraag naar laadstations toeneemt.

Het opladen kan even duren

Het toevoegen van gas aan een brandstoftank duurt niet veel langer dan vijf minuten, terwijl het opladen van een elektrische auto enige tijd kan duren, vooral als de batterij helemaal leeg is.

Het kan meer dan twee dagen duren voordat een batterij volledig is opgeladen via normale stopcontacten, afhankelijk van het type auto en de grootte van de batterij. Zelfs de snelste laadstations hebben 30 minuten nodig om bijna 80 procent capaciteit te bereiken.

Het rijbereik is beperkt

De actieradius van een auto op gas is veel langer dan die van een elektrische auto, die kan variëren van 100 mijl tot 400 mijl, afhankelijk van het type auto.

Dit kan problematisch zijn als u een verre reis plant, maar het zou prima moeten zijn voor dagelijks woon-werkverkeer als u uw auto 's nachts oplaadt.

Hoge initiële kosten

Hoewel de kosten van een elektrische auto kunnen worden gecompenseerd door brandstofkostenbesparingen en belastingverminderingen, is de prijs vooraf van de meeste elektrische auto's hoger dan die van vergelijkbare voertuigen op gas.

Batterijpakketten kunnen duur zijn om te vervangen

Hoewel er over het algemeen weinig onderhoud nodig is, moet u niet verbaasd zijn als u het accupack van uw elektrische auto minstens één keer tijdens zijn levensduur moet vervangen.

Dit kan duur zijn, hoewel het vermeldenswaard is dat de prijs de afgelopen jaren aanzienlijk is gedaald.

Hoe lang is het bereik van een elektrische auto?

Naarmate de technologie is verbeterd, neemt ook het vermogen van nieuwere elektrische voertuigen toe om langere afstanden te rijden. De meeste modellen uit 2021 kunnen tussen de 160 en 240 kilometer rijden met een volledig opgeladen batterij. De beste elektrische automodellen kunnen echter een actieradius van 300 mijl bereiken, waarbij de Tesla Model S Long Range een actieradius van 402 mijl per lading heeft.

In wezen zal de actieradius van een elektrische auto variëren afhankelijk van het model, maar het feit dat sommige modellen meer dan 300 mijl per lading halen, geeft aan dat de actieradius van de typische elektrische auto de komende jaren zal blijven toenemen.