Onderhouden Zonnepanelen


Zonnepanelen zijn een geweldige investering die u de komende 25 jaar of langer van hernieuwbare zonne-energie kan voorzien. Maar hoe onderhoud je ze? Lijken ze op uw auto en moeten ze regelmatig worden afgesteld om in topconditie te blijven? Of moet je ze gewoon met rust laten? Lees verder voor antwoorden op de meest voorkomende onderhoudsvragen over zonnepanelen.

Moeten zonnepanelen worden onderhouden?

Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig om te kunnen functioneren. Het enige dat ze nodig hebben, is een periodieke lichte reiniging om ervoor te zorgen dat vuil, bladeren en ander vuil de zonnestralen niet belemmeren. De enige keer dat u meer onderhoud nodig heeft, is tijdens periodes van hevige sneeuwval of als de energie-output van uw panelen begint te dalen. Laten we eens nader bekijken hoe u ervoor kunt zorgen dat uw zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan.

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Als je panelen gekanteld zijn, heb je geluk: regen verwijdert eigenlijk het vuil dat erop is verzameld. Tijdens het droge seizoen of langere periodes zonder regen is het echter belangrijk om ze handmatig schoon te maken. Over het algemeen wordt aanbevolen om zonnepanelen twee tot vier keer per jaar te reinigen. Het goede nieuws is dat dit niet veel werk vereist. 

In de winter moet u uw panelen mogelijk schoonmaken na een zware sneeuwval. Als je water gebruikt om de sneeuw weg te halen, zorg er dan voor dat het lauw is. U kunt ook een wisser met een lange steel gebruiken. Onthoud gewoon dat u nooit warm water moet gebruiken om de panelen sneeuwvrij te maken. De panelen zijn gemaakt van gehard glas en door de extreme temperatuurverschillen tussen warm water en koude panelen kunnen ze barsten.

Grondpanelen versus dakpanelen: is er een verschil in onderhoud?

Het enige echte verschil tussen het onderhouden van op de grond gemonteerde zonnesystemen en het onderhouden van zonnesystemen op het dak is dat grondpanelen gemakkelijker toegankelijk zijn en dus gemakkelijker schoon te houden. Als u een opeenhoping van sneeuw of ander vuil opmerkt, kunt u deze eenvoudig met een bezem wegvegen.

Wat is de standaard garantie voor zonnepanelen?

Zorg ervoor dat u een goede zonnepaneelgarantie krijgt voordat u op zonne-energie gaat. Dit komt omdat als de efficiëntie van uw zonnepanelen begint af te nemen, u professioneel onderhoud nodig heeft dat u in de loop van de jaren mogelijk duizenden dollars kan kosten. Een goed zonne-energiebedrijf geeft u een garantie tussen de 15 en 25 jaar, en garandeert dat de energieproductie van uw panelen gedurende die hele tijd 85% of hoger blijft.

Welke invloed heeft extreem weer op uw zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn ontworpen om duurzaam te zijn. Met zonnepaneelinstallaties van topkwaliteit zijn PV-systemen bestand tegen alle weersomstandigheden, van wind en regen tot sneeuw en meer. Je zult blij zijn te weten dat zonnepanelen goed bestand zijn tegen hagel, zo ontdekte het Department of Energy. Ze kunnen zelfs orkanen overleven, zoals blijkt uit de beperkte schade aan zonnestelsels in North Carolina tijdens orkaan Florence in 2018.

 

Natuurlijk zijn ze niet 100% onverwoestbaar; kan in zeldzame gevallen schade oplopen door hagel, orkanen, tornado's of bliksem. Maar zolang u een goede garantie heeft en / of uw panelen gedekt zijn door de huiseigenarenverzekering, zou u beschadigde panelen moeten kunnen laten repareren of vervangen. Enigszins ironisch genoeg is warmte het type weer dat het meest van invloed is op panelen. Wanneer de temperatuur boven de 90 graden komt, verliezen panelen ongeveer 1% efficiëntie per graad. Door ze echter een paar centimeter boven de grond of het dak te plaatsen, zorgt u voor luchtcirculatie, wat kan helpen om ze af te koelen en de energieproductie op peil te houden.

Kunt u de gezondheid van uw zonnepanelen volgen?

Door een monitoringsysteem voor zonnepanelen in uw installatie te integreren, kunt u bijhouden hoeveel energie uw panelen op een bepaalde dag produceren en hoeveel ze in de loop van de tijd produceren. Hierdoor kunt u precies zien hoe verschillende externe factoren de prestaties van uw panelen beïnvloeden en hoe goed ze hun efficiëntie gedurende hun hele leven behouden. Het monitoringsysteem zal u ook waarschuwen als een paneel breekt of defect is, zodat u het kunt repareren of vervangen.

Hoe zonnepanelen te repareren of te vervangen

Als uw panelen moeten worden gerepareerd of vervangen, kunt u het beste een professional inhuren. Als ze aan efficiëntie verliezen en nog steeds onder een prestatie- / vermogengarantie vallen, bel dan uw zonne-energiebedrijf. Ze sturen iemand om de situatie te beoordelen en het probleem op te lossen of de panelen te vervangen. Als uw panelen fysieke schade hebben opgelopen, wordt dat vaak gedekt door een afzonderlijke apparatuurgarantie of onder de verzekering van uw huiseigenaar. Lees of en hoe uw panelen gedekt zijn tegen schade en wie u kunt bellen om een ​​claim in te dienen. Probeer hoe dan ook niet om zonnepanelen te installeren of zelf reparaties uit te voeren, tenzij u ervaring heeft met zonnesystemen voor thuis.

Conclusie: zijn zonnepanelen moeilijk te onderhouden?

Al met al is het onderhouden van uw zonnepanelen vrij eenvoudig. Zorg er wel voor dat u een goede garantie en een goede verzekering afsluit, zodat u uw panelen vrij kunt houden van ophoping van vuil en puin. Als u dat doet, zouden uw panelen met maximale efficiëntie moeten blijven werken, zodat u jarenlang schone, hernieuwbare zonne-energie kunt leveren.