Let op: i.v.m bouwvakantie zijn wij gesloten tussen 27-7 en 25-8

Gebruiken zonnepanelen warmte of licht?


Gebruiken zonnepanelen warmte of licht om te werken? Als u overweegt te investeren in zonnepanelen voor uw huis, kan het handig zijn om meer te weten te komen over hoe zonnepanelen elektriciteit opwekken. Voor velen van ons die niet veel weten over de wetenschap achter de panelen, kan het moeilijk zijn om te doorgronden hoe ze energie opwekken uit de brute kracht van de zon.

Er is enige verwarring over de vraag of het de warmte van de zon of de lichtenergie is die de elektriciteit opwekt die uw huis van stroom voorziet. Om u te helpen meer te weten te komen over hoe zonnepanelen werken, kunt u onze korte handleiding bekijken waar zonnepanelen hun energie halen.

 

Gebruiken zonnepanelen warmte of lichtenergie?

Wanneer u een zonnepaneel op een dak of vlakke vloer plaatst, neemt het natuurlijk zowel warmte als lichtenergie van de zon op. Het is echter eigenlijk het licht dat een standaard zonnepaneel het meest interesseert om te oogsten. Bij het oogsten van lichtenergie uit de zon gebruikt het zonnepaneel fotovoltaïsche effecten om licht direct om te zetten in elektriciteit.

Het is licht, geen warmte die elektriciteit opwekt en te veel warmte kan het productieproces van elektriciteit zelfs belemmeren. Hoge temperaturen kunnen de efficiëntie van de elektriciteitsproductie verminderen, dus hoewel het zonnepaneel zowel licht als warmte absorbeert, is het het licht dat het wil.

Dit geldt voor PV-zonnepanelen, de standaard zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Er zijn echter ook zaken als thermische zonnepanelen die net even anders werken.

 

Gebruiken sommige zonnepanelen de warmte van de zon om elektriciteit op te wekken?

Kortom, ja. Sommige zonnepanelen gebruiken de warmte van de zon om elektriciteit op te wekken en deze staan ​​bekend als thermische panelen. Het licht van de zon verwarmt de panelen die kunnen worden gebruikt voor huishoudelijk warm water of om stoom en elektriciteit op te wekken.

Deze worden echter minder vaak op huizen geïnstalleerd omdat ze complexe integraties met watersystemen hebben en niet de gemakkelijkst te beheren zijn. Ze hebben ook een grotere discrepantie tussen warme dagen en koude dagen, waardoor ze minder betrouwbaar zijn dan de standaard PV-zonnepanelen die licht gebruiken.

 

Waarom wordt het zonlicht van de zon gebruikt om elektriciteit efficiënter op te wekken?

Zoals u kunt zien, zijn er twee manieren waarop zonnepanelen kunnen werken, waarbij de optie PV-zonnepaneel betrouwbaarder en effectiever wordt. Het gebruik van de lichtenergie van de zon om elektriciteit op te wekken is effectiever omdat het infrarood en ultraviolet licht dat niet zichtbaar is voor het menselijk oog, ook kan worden gebruikt.

Licht kan ook op verschillende manieren worden geoptimaliseerd. Elke huisinstallatie moet bijvoorbeeld anders zijn, zodat de panelen goed georiënteerd kunnen worden om het meeste zonlicht te krijgen. Zelfs bij sneeuw en vrieskoud weer zullen zonnepanelen die warmte gebruiken, grote hoeveelheden elektriciteit produceren als er voldoende zonlicht is.

Omgekeerd kan de warmte van de zon niet op zo'n effectieve manier worden geoptimaliseerd. Dit betekent dat het sterk afhankelijk is van hoe warm de temperatuur is, wat minder betrouwbaar is. Een ander probleem met door warmte geleide zonnepanelen is dat hogere temperaturen de elektrische weerstand van de circuits verhogen, wat betekent dat ze harder moeten werken om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren.

Wilt u meer weten over de verschillende soorten zonnepanelen die waarde kunnen toevoegen aan uw huis en de kosten van uw elektriciteitsrekening kunnen verlagen? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.