5 verrassende weetjes over groene energie in Nederland


Kiezen voor hernieuwbare, groene energie is verplicht als we onze planeet willen behouden voor toekomstige generaties. In dit artikel geven we je 5 verrassende weetjes over groene stroom in Nederland.

1. Grijze energie is nog steeds het meest geleverde energietype

De soorten energie die aan Nederlanders worden geleverd, worden sterk beïnvloed door de vraag van de EU en het door de Nederlandse regering ondertekende Akkoord van Parijs. Het doel is om de geproduceerde broeikasgassen, zoals CO2, te verminderen om de wereldwijde temperatuurstijging onder de twee graden te beperken. Volgens de TU Delft komt de energie die momenteel in Nederland wordt geproduceerd voornamelijk uit aardgas (57,9%) en steenkool (31,3%). Daarna is de energie die uit windenergie komt op dit moment nog maar 10,6% van de totale energie die Nederland produceert. Biomassa (4,6%), zonne-energie (2,2%), kernenergie (3,4%) en stookolie (0,1%) behoren ook tot de energiebronnen die in Nederland worden geproduceerd.

2. Nederland heeft 29 energieleveranciers

In Nederland heb je 29 bedrijven die energie leveren aan consumenten. Sommige van deze bedrijven leveren ook water, gas of stadsverwarming; de meesten van hen niet. Voor zo'n klein land is 29 een aanzienlijk aantal, wat duidt op een zeer competitieve energiemarkt, wat het aantrekkelijk maakt voor consumenten die op zoek zijn naar scherpe deals. Niet alle 29 bieden stoere groene stroom, enkele van de bedrijven die dat wel doen zijn ENGIE, Budget Energie, Nuon / Vattenfall, Greenchoice en Huismerk Energie.

3. Groene stroom is niet duurder voor de consument

Groene stroom is in Nederland financieel even aantrekkelijk of zelfs aantrekkelijker dan niet-groene stroom (bijvoorbeeld grijze stroom). Groene energie maken is duurder dan grijze energie produceren. Je moet windmolens bouwen (en onderhouden) om wind in elektriciteit om te zetten. Hetzelfde geldt voor energie die afkomstig is van de zon of biomassa. Daarom is de werkelijke prijs van groene stroom momenteel hoger dan van niet-groene stroom. Om duurzame energie betaalbaar te houden, subsidieert de Nederlandse overheid groene stroom. Daarom betaal je in Nederland voor groen dezelfde prijs als grijze stroom.

4. U gebruikt niet dezelfde stroom die u koopt

Er zijn veel misvattingen over hernieuwbare energie. Niet elke groene energieleverancier is hetzelfde, en niet elk groene stroomcontract is hetzelfde. Energiebedrijven kunnen zich op meerdere manieren groen noemen. Ze kunnen investeren in toekomstige groene productie en / of ze kunnen meer groene stroom leveren dan hun concurrentie.

Een ander misverstand is dat als je groene stroom koopt, je alleen groene stroom gebruikt. Er is slechts één netwerk waarmee energie naar elk huishouden wordt getransporteerd, zowel groen als niet-groen. Om er zeker van te zijn dat de energiebedrijven de aangegeven hoeveelheid groene stroom leveren, werkt de Nederlandse markt met groencertificaten (garantie van oorsprong) genaamd GvO's.

5. Het ene groene nutsbedrijf kan 'groener' zijn dan het andere

Veel bedrijven die energie leveren aan Nederlandse huishoudens, verkopen groene stroom. Sommige bedrijven investeren meer in groene ontwikkeling, terwijl andere meer groene energie verkopen, waardoor het moeilijk is om te bepalen welk bedrijf 'groener' is dan het andere. De Consumentenbond, een bedrijf dat de belangen van de Nederlandse consument behartigt, deed onderzoek naar hoe groen Nederlandse energiebedrijven zijn. Uit het onderzoek bleek dat easyEnergy, Energie VanOns, Greenchoice en Huismerk Energy koplopers zijn als het om groene energie gaat.