Let op: i.v.m bouwvakantie zijn wij gesloten tussen 27-7 en 25-8

10 dingen die je moet weten over zonnepanelen


Groene energie wint snel aan populariteit en zonne-energie is een van de beste milieuvriendelijke opties voor huiseigenaren. Een zonnepaneel is een groep elektrisch verbonden zonnecellen, ingesloten in een frame, dat zonlicht omzet in elektriciteit. Overschakelen op zonne-energie heeft veel voordelen, waardoor u geld kunt besparen en tegelijkertijd het milieu kunt helpen, en mogelijk enkele beperkingen heeft die verband houden met de positie van uw huis en de weersomstandigheden. Laten we dieper ingaan op tien basisfeiten over zonnepanelen:

Het concept van het benutten van energie uit de zon is niet nieuw

De eerste die voorspelde dat het werkelijkheid zou worden, was Leonardo da Vinci, in de 15e eeuw. De eerste zonnecel werd ontwikkeld in de 19e eeuw, maar het rendement op zonne-energie was slechts 1%.

Zonne-energie is volledig gratis en hernieuwbaar

Zodra de initiële kosten voor zonnepanelen zijn gedekt, hoeft u geen cent uit te geven aan de elektriciteit die ze produceren. Bovendien verkleint u uw ecologische voetafdruk door zonne-energie te gebruiken, aangezien deze volledig groen en hernieuwbaar is.

Gebruikers van zonne-energie besparen jaarlijks maar liefst 75 miljoen vaten olie en 35 miljoen ton kooldioxide. Bovendien kan een enorme hoeveelheid energie van de zon worden benut: in slechts één uur ontvangt de aarde meer energie dan ze in een heel jaar zou verbruiken (ongeveer 120 terawatt).

Waar zijn ze van gemaakt?

Zonnepanelen bevatten zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd, gemaakt van halfgeleiders (zoals silicium) die zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer licht de cellen raakt, worden de elektronen gescheiden van hun atomen en stromen ze door de cel, waardoor elektriciteit wordt opgewekt.

Tegenwoordig kunnen zonnecellen in huishoudelijke installaties ongeveer 20% van het zonlicht dat ze ontvangen omzetten in elektriciteit, terwijl sommige commerciële systemen 40% van de zogenaamde zonne-efficiëntie kunnen bereiken. De technologie vordert echter snel en de verwachting is dat de efficiëntie van zonne-energie dienovereenkomstig zal toenemen, terwijl de prijzen dalen.

Er zijn twee soorten zonnepanelen

Fotovoltaïsche (zonne-PV) panelen zetten zonlicht om in elektriciteit, terwijl thermische zonnepanelen water verwarmen door de warmte van de zon te absorberen, en kunnen worden gebruikt om huizen of zwembaden te verwarmen.

De initiële kosten

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn niet te overschatten, want hoewel de prijzen hoog zijn, is de terugverdientijd vrij kort door de besparing op de elektriciteitsrekening en de overheidssteun. Huizen die zijn uitgerust met zonnepanelen, verkopen sneller en tegen een hogere prijs dan huizen zonder.

Technologische vooruitgang en een toename van het aantal installaties zullen de prijzen waarschijnlijk doen dalen, vanwege schaalvoordelen en lagere materiaalkosten. Sinds de introductie van zonnepanelen zijn de prijzen trouwens continu aan het dalen.

Onderhoud

Eenmaal geïnstalleerd, is er bijna geen onderhoud aan zonnepanelen nodig. U hoeft er alleen voor te zorgen dat ze schoon zijn en nergens in de schaduw. Bij een schuin dak hoeft u minder schoon te maken, omdat regen helpt bij het verwijderen van vuil. Daarnaast hebben zonnepanelen een zeer lange levensduur. Ze hebben standaard 25 jaar garantie, maar kunnen tot 30-40 jaar meegaan.

Zonnepanelen hebben geen direct zonlicht nodig om te werken. Zonnepanelen -feiten

Hoewel het maximale rendement wordt bereikt als de zon schijnt, wordt er op bewolkte dagen en in de winter nog steeds elektriciteit geproduceerd. Aan de andere kant kan er 's nachts geen elektriciteit worden geproduceerd, maar een opslagsysteem kan dit probleem oplossen. De kosten van het opslagsysteem voor zonnebatterijen kunnen worden afbetaald door overtollige energie aan het nationale net te verkopen en door u 100% energie-onafhankelijk te maken. Je moet er nog steeds rekening mee houden dat zonnepanelen overdag gratis elektriciteit produceren, dan is het duurder en dus waardevoller.

Mogelijke problemen

Voordat u zonnepanelen installeert, dient u rekening te houden met de vorm en helling van het dak en de ligging van het huis zelf. Om de beste jaarlijkse prestatie te verkrijgen, moet het dak ongeveer in een hoek van 30 graden op het zuiden gericht zijn. Dit zijn geen strenge eisen, aangezien zonnepanelen ook in andere omgevingen werken, mits de installatie schaduwvrij is tussen 10.00 en 16.00 uur. Het is belangrijk om de panelen ver van struiken en bomen te houden om twee redenen: ze kunnen schaduw geven aan de installaties en de takken en bladeren kunnen krassen op het oppervlak maken, waardoor hun prestaties afnemen. Overmatige blootstelling aan wind en regen kan op de lange termijn ook de prestaties nadelig beïnvloeden, dus moet bij het evalueren van de plaatsing rekening worden gehouden met beschutting tegen de wind. Zoals eerder vermeld, worden zonnepanelen echter geleverd met 25 jaar garantie, die garanderen dat de output binnen dat tijdsbestek niet lager mag zijn dan 80%. Bovendien werken zonnepanelen verrassend genoeg niet beter in warmere klimaten. Dat komt omdat zonnecellen zonlicht opvangen en geen warmte, en hun efficiëntie wordt verminderd door hoge temperaturen.

De technologie is veelzijdig

Zonnepanelen kunnen worden gebruikt op elk type gebouw, weg, brug en zelfs ruimtevaartuigen en satellieten. Zonne-energie vindt zijn weg naar alle aspecten van het leven: lichtgewicht, draagbare panelen zijn al aanwezig op zonwering voor uw ramen en kleine apparaten zoals telefoonladers.

Bovendien werken auto's en boten van de volgende generatie over op zonne-energie. Grote, lege terreinen worden steeds vaker gebruikt voor zonneparken. De grootste bevindt zich in de Mojave-woestijn in Californië en genereert 90% van 's werelds commercieel geproduceerde zonne-energie.

Toestemmingen

In de meeste gevallen hoeft u geen bouwvergunning aan te vragen om zonnepanelen in eigen land te plaatsen. Soms is een vergunning wel nodig, wanneer het bijvoorbeeld niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Daarom raden wij aan om eerst uw gemeente te contacteren.