Veelgestelde vragen

U wekt zelf duurzame energie op. Bijvoorbeeld via zonnepanelen of een windmolen. Een deel van deze energie verbruikt u zelf. De rest levert u terug aan het openbare net. Maar als de zon niet schijnt, of als het niet waait hebt u ook energie nodig. U verbruikt op dat moment meer dan dat u zelf opwekt. Deze energie levert uw energiebedrijf.

Wat is salderen?
Op uw energierekening staat hoeveel energie u geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u hebt terug geleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen (terugleveren).

Let op: Niet alle energie die u terug levert telt mee voor het salderen. Er is een grens vastgesteld. Dit heet de salderingsgrens. U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug leveren als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt.

Dat is afhanklijk van hoeveel zonnepanelen u op het dak heeft (krijgt). Als het uw wens is om helemaal zelfvoorzienend te zijn, dan schrijven wij een plan uit hoe uw installatie dat kan voorzien. Mocht u in de toekomst verwachten meer stroom te gaan verbruiken, wellicht door een gezinsuitbreiding of een elektrische auto, dan kunt u uw installatie ook bij ons uitbreiden.

Let op: s'avond bent u nog wel afhankelijk van energie leveranciers omdat zonnepanelen geen energie leveren. Dit kan verminderd worden door een batterij aan te schaffen. Neem gerust contact met ons op en dan gaan we samen overleggen wat het beste bij u past!

Helaas zijn er geen landelijke subsidie regelingen meer voor particulieren. Gelukkig zijn er wel andere voorwaardes, zoals BTW teruggave van de belastingdienst. U kunt hiermee wel honderden Euro's terugkrijgen.

Verder kunt u teveel opgewekte stroom terugleveren aan het stroomnet, in sommige regio's kunt u hier ook subsidie voor krijgen. Voor meer informatie neem gerust contact met ons op!

Als u overdag meer energie opwekt met uw zonnepanelen dan u verbruikt kunt u deze stroom terugleveren aan de energieleverancier. Hiervoor kan u een vergoeding krijgen of het word verrekend met de stroom die u s'avonds gebruikt (aangezien uw panelen dan niks opleveren).

Dit heet ook wel salderen.

U mag tot 5000 kWh terug geleverde elektriciteit van uw eigen verbruik aftrekken. Hebt u meer verbruikt dan u via uw aansluiting terug levert? Dan brengt het energiebedrijf het energieverbruik wat overblijft bij u in rekening. Alleen over dit resterende verbruik wordt het leveringstarief en energiebelasting in rekening gebracht.

Voorbeeld 1
U levert met uw zonnepanelen 2000 kWh per jaar terug aan het net. En uw eigen verbruik is 2500 kWh. Dan wordt tot 2000 kWh gesaldeerd. En het energiebedrijf brengt 500 kWh bij u in rekening. Over deze 500 kWh betaalt u het leveringstarief van het energiebedrijf en energiebelasting.

De energieleveranier is verplicht de tot 5000 kWh, de hoeveelheid opgewekte en de aan het net terug geleverde elektriciteit in mindering te brengen op het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Dit is voor dezelfde prijs waar u het voor inkoop, circa 23ct per kWh. Wordt er meer dan salderingsgrens terug geleverd, dan ontvangt de gebruiker een terug leververgoeding, dit ligt alleen een stuk lager, circa 7,8ct per kWh. Nu is de salderingsgrens de hoeveelheid energie die u van de energieleverancier geleverd heeft gekregen. Dat kan dus ook meer dan 5000 kWh per jaar zijn. Dit kan per energieleverancier verschillen

De saladeringproces zal in de toekomst, geschat rond 2020 worden herzien.

Er zijn een paar kenmerken belangrijk om te kijken of een huis geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, als de hoeveelheid licht wordt beperkt door bijvoorbeeld een boom of een ander obstakel, zal de opbrengst flink teruglopen. Als één zonnecel van een paneel in de schaduw staat, heeft de gehele schakel van alle panelen daar last van. Een dak op het zuiden, genegeerd de meeste elektriciteit, maar daken gericht op het oosten of westen is ook geen probleem, verdere afwijking richting het noorden zal de opbrengt helaas onrendabel maken. In de zomer staat de zon veel hoger aan de hemel dan in de winter.

Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de schaduwen van voorwerpen, die 's winters veel langer zijn dan 's zomers. De optimale hellingshoek is 35°, al is een hoek tussen de 20 en 60 graden meestal geen probleem. Een plat dak kan natuurlijk, alleen zullen de panelen schuin (in de juiste hoek) en verder uit elkaar geplaatst worden. Dit voorkomt dat de panelen in elkaars schaduw komen te staan. Deze specifieke vragen geven een indicatie van de geschiktheid van het dak voor zonnepanelen. Deze factoren samen bepalen voor een groot deel de opbrengst van de zonnepanelen. Hoe beter je dak voldoet, hoe meer elektriciteit je opwekt, hoe meer geld het oplevert!

Het aantal zonuren is simpel gezegd het aantal uren dat de zon schijnt. Des te meer zonuren des te meer energie uw installatie opwekt. Gelukkig wekt uw systeem ook op bewolkte dagen energie op. In het Westen van het land zijn er iets meer zonuren dan het Oosten.

Zonnepanelen verouderen gelukkig langzaam. Helaas is vermindering van de opbrengst met ouderdom onvermijdelijk. Na een aantal jaren zal de opbrengst verminderen met ongeveer 0.5% per jaar. Dit is afhankelijk van welke zonnepanelen u op het dak heeft.

Een halogeen lamp gebruikt gemiddeld 20 Watt terwijl een LED lamp gemmideld 5 Watt gebruikt. Een LED lamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.

Nee! LED heeft een breed scala aan mogelijkheden aan kleuren. Dit is inclusief licht dat ''warmer'' is.

Ja en Nee! Het is inderdaad waar dat LED verlichting aan de voorkant duurder is. Wat alleen niet veel mensen weten is dat LED verlichting stukke langer mee gaat dan reguliere gloeilampen. Op lange termijn is LED verlichting veel goedkoper dan reguliere gloeilampen!

De exacte branduren verschilt natuurlijk per product! U kunt rekenen op gemiddeld 15.000 branduren terwijl gloeilampen vaak maar 1.000 branduren meegaat.

Een armatuur is het omhulsel van een lamp. Bijvoorbeeld de hele schemerlamp, van de poot tot aan de fitting.

Omvormers zijn het brein van uw zonnepaneel installatie! Zonnepanelen wekken van zich zelf DC stroom op, deze stroom is alleen niet geschikt voor uw stroomnet thuis. Hier komt een omvormer bij kijken! Een omvormer zet de onbruikbare DC stroom om in AC stroom. Deze AC stroom is wel geschikt voor thuis.
Met de technologie in de omvormers van de Twentse Energie Groep kunt u met een handige app bijhouden hoeveel stroom u opwekt!

De omvormers van de Twentse Energie Groep kan zowel binnen als buiten worden opgehangen! Hiermee kunt u zelf bepalen wat het beste bij u past.

De omvormers die wij aanbieden zijn geruisloos! Hiermee zijn ze uitermate geschikt om ook eventueel binnen te plaatsen.