Elektriciteitsverbruik cv ketel


In veel woningen is de warmwaterketel in korte tijd de grootste energieverbruiker geworden. Het gemiddeld jaarlijks verbruik van het toestel bedraagt ​​1.900 kilowattuur (kWh), oftewel meer dan de helft van het totale energieverbruik van een gemiddeld gezin (3.500 kWh). Gelukkig kunnen we het energieverbruik van elk type warmwaterketel aanzienlijk verminderen door een paar eenvoudige stappen te nemen.

1. Isoleer uw warmwaterketel

Warmteverlies treedt ook op als er geen warm water wordt gebruikt, dus een boiler zal het water toch regelmatig verwarmen. Dit “stilstandsverlies” of “nullastverlies” bedraagt ​​ongeveer 30 tot 60 watt, afhankelijk van de watercapaciteit van de ketel (hoe groter de ketel, hoe groter het warmteverlies). Een toestel met een inhoud van 150 liter verbruikt al snel meer dan 500 kWh per jaar om dit warmteverlies te compenseren, dus ongeveer een kwart van het totale energieverbruik.

Een ketel uitrusten met een goede thermische isolatie kan dit warmteverlies aanzienlijk verminderen. Toch hebben de meeste warmwaterketels slechts een beperkte isolatie. Daarom is het een goed idee om uw CV-ketel in isolatiemateriaal te wikkelen, zoals steenwol, piepschuim of isolatiedekens. Het isoleren van een CV-ketel na plaatsing is zeer eenvoudig en levert een forse energiebesparing op. In theorie zou energieverlies volledig voorkomen kunnen worden, maar in de praktijk wordt maximale isolatie vaak beperkt door de beschikbare ruimte rondom de ketel.

2. Isoleer de waterleidingen

Warmteverlies treedt ook op via de waterleidingen die van en naar de ketel lopen. Warmteverlies kan verder worden verminderd door de eerste twee meter van de leidingen te isoleren. Zowel koud- als warmwaterleidingen moeten worden ingepakt. Door de waterleidingen te isoleren, wordt het stand-byverbruik met ongeveer een derde verminderd.

3. Bespaar energie en water: monteer een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop verbruikt ongeveer 30% minder water, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Dit is natuurlijk een dubbele winnaar, want het betekent ook dat er 30% minder water verwarmd hoeft te worden.

4. Verlaag de temperatuur

Gebruikers kunnen zelf de temperatuur van de warmwaterketel instellen, tot maximaal 90 graden Celsius. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de hoeveelheid warm water die de boiler kan leveren, aangezien het warme water wordt gemengd met koud water om de ideale temperatuur van ongeveer 37 graden te verkrijgen. Maar een hogere temperatuur betekent ook een hoger energieverbruik.

Als je de thermostaat lager zet, bespaar je ongeveer 5% energie voor elke 6 graden. De meest energiezuinige temperatuur is 60 graden Celsius. Lagere temperaturen worden niet aanbevolen, omdat ze het risico op de ontwikkeling van bacteriën (legionellabacteriën) in de ketel verhogen.

5. Helpt een timer om energie te besparen?

Vaak wordt geadviseerd om een ​​timer op de ketel te monteren, zodat het water alleen wordt verwarmd als het nodig is. Dit bespaart echter niet altijd energie, omdat er meer energie nodig is om het gekoelde water weer op de ingestelde temperatuur te verwarmen. Bovendien verbruikt de timer zelf elektriciteit. Een timer kan handig zijn als de ketel slecht geïsoleerd is, maar als dit het geval is, is het veel beter om de ketel te isoleren (zie hierboven).

Als je gedurende lange tijd geen warm water nodig hebt (bijvoorbeeld als je in het weekend weg bent), dan is het zeker de moeite waard om de boiler uit te zetten, omdat de energie die nodig is om de temperatuur te verhogen als het water in de boiler is afgekoeld op kamertemperatuur blijft hetzelfde.

6. Ontkalk de ketel

Kalkaanslag op elektrische weerstanden (die het water verwarmen) vermindert de energie-efficiëntie van de warmwaterketel. Daarom wordt aanbevolen om de ketel om de twee jaar te ontkalken.