De 3 types zonnepanelen


Wanneer u nadenkt over het installeren van zonnepanelen, houdt u meestal rekening met factoren als kosten, esthetiek en energie-efficiëntie. Hoewel dit belangrijke factoren zijn, is er een factor bij zonnepanelen die van invloed is op alle drie: de soorten zonnepanelen die u kiest. De soorten zonnepanelen die tegenwoordig op de markt zijn, hebben invloed op de installatie- en fabricagekosten en hoe de panelen eruit zullen zien op uw dak. Het is een van de belangrijkste overwegingen voor een zonnepaneelinstallatie.

Er zijn drie soorten zonnepanelen en elk heeft zijn voor- en nadelen. De juiste zonnepanelen zijn afhankelijk van uw specifieke situatie en van wat u hoopt dat zonnepanelen voor u zullen doen. In deze gids bespreken we de soorten zonnepanelen, de voor- en nadelen van elk type en hoe u het beste type zonnepaneel voor u kiest.

Wat zijn de 3 soorten zonnepanelen?

De drie soorten zonnepanelen zijn monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen. Elk van deze soorten zonnecellen is op een unieke manier gemaakt en heeft een ander esthetisch uiterlijk. Hier is de uitsplitsing voor elk type zonnepaneel.

Monokristallijn

Monokristallijne zonnepanelen zijn het oudste type zonnepaneel en het meest ontwikkeld. Deze zonnepanelen zijn gemaakt van ongeveer 40 van de monokristallijne zonnecellen. Deze zonnecellen zijn gemaakt van puur silicium. Tijdens het fabricageproces (de zogenaamde Czochralski-methode) wordt een siliciumkristal in een vat met gesmolten silicium geplaatst. Het kristal wordt dan heel langzaam uit het vat getrokken, waardoor het gesmolten silicium een vaste kristallen schaal eromheen vormt, een staaf genaamd. De staaf wordt vervolgens in dunne plakjes gesneden in siliciumwafels. De wafel wordt in de cel gemaakt en vervolgens worden de cellen samengevoegd om een zonnepaneel te vormen.

Het is een feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Monokristallijne zonnecellen zien er zwart uit vanwege de manier waarop zonlicht in wisselwerking staat met puur silicium. Hoewel de cellen zwart zijn, is er een verscheidenheid aan kleuren en ontwerpen voor de achterbladen en frames. De monokristallijne cellen hebben de vorm van een vierkant met de hoeken verwijderd, dus er zijn kleine openingen tussen de cellen.

Polykristallijn

Polykristallijne zonnepanelen zijn een nieuwere ontwikkeling, maar ze worden snel populairder en efficiënter. Net als monokristallijne cellen worden polykristallijne cellen gemaakt van silicium. Maar polykristallijne cellen zijn gemaakt van fragmenten van het siliciumkristal die aan elkaar zijn gesmolten. Tijdens het fabricageproces wordt het siliciumkristal in een vat met gesmolten silicium geplaatst. In plaats van het er langzaam uit te trekken, mag dit kristal fragmenteren en vervolgens afkoelen. Zodra het nieuwe kristal in zijn mal is afgekoeld, wordt het gefragmenteerde silicium in dunne plakjes gesneden in polykristallijne zonnewafers. Deze wafels worden samengevoegd om een ​​polykristallijn paneel te vormen.

Het is een feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Polykristallijne cellen zijn blauw van kleur vanwege de manier waarop zonlicht op de kristallen reflecteert. Zonlicht weerkaatst op siliciumfragmenten anders dan bij een zuivere siliciumcel. Meestal zijn de achterframes en frames zilver met polykristallijn, maar er kan variatie zijn. De vorm van de cel is een vierkant en er zijn geen openingen tussen de hoeken van cellen.

Dunne film

Dunnefilm-zonnepanelen zijn een zeer nieuwe ontwikkeling in de zonnepanelenindustrie. Het meest onderscheidende kenmerk van dunnefilmpanelen is dat ze niet altijd van silicium zijn gemaakt. Ze kunnen worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, waaronder cadmiumtelluride (CdTe), amorf silicium (a-Si) en koperindiumgalliumselenide (CIGS). Deze zonnecellen ontstaan ​​door het hoofdmateriaal tussen dunne platen geleidend materiaal te plaatsen met daarop een laag glas ter bescherming. De a-Si-panelen gebruiken silicium, maar ze gebruiken niet-kristallijn silicium en zijn ook bedekt met glas.

 

Het is een feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dunnefilmpanelen gemakkelijk te herkennen aan hun dunne uiterlijk. Deze panelen zijn ongeveer 350 keer dunner dan die met siliciumwafels. Maar dunne-filmframes kunnen soms groot zijn, en dat kan het uiterlijk van het hele zonnestelsel vergelijkbaar maken met dat van een monokristallijn of polykristallijn systeem. Dunnefilmcellen kunnen zwart of blauw zijn, afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt.

 

Efficiëntie

Efficiëntie is hoeveel energie het zonnepaneel kan produceren uit de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt. In wezen bepaalt efficiëntie hoeveel stroom een ​​zonnepaneel kan produceren. Het meest efficiënte zonnepaneel zijn de monokristallijne panelen. Monokristallijn kan een efficiëntie van meer dan 20 procent bereiken. Aan de andere kant kunnen polykristallijne panelen meestal slechts 15 tot 17 procent efficiëntie bereiken. Deze kloof tussen de twee panelen kan in de toekomst worden gedicht naarmate de technologie verbetert om polykristallijne panelen efficiënter te maken. Het minst efficiënte zonnepaneel is de dunne film. Dunne film heeft meestal een lager rendement en produceert minder stroom dan elk van de kristallijne opties met een rendement van slechts ongeveer 11 procent. De stroomcapaciteit van een dunnefilmpaneel kan echter variëren omdat er geen standaardformaat is en sommige modellen meer stroom kunnen produceren dan andere.

 

Kosten

Prijs kan een beslissing over zonne-energie maken of breken, en de soorten zonnecellen die u kiest, zijn een van de factoren die de prijs het meest beïnvloeden. De goedkoopste zonnepanelen zijn dunnefilmpanelen omdat ze tegen de laagste kosten kunnen worden vervaardigd. De CdTe zijn de goedkoopste zonnepanelen op de markt, maar de CIGS kan duurder zijn. Dunnefilmframes zijn doorgaans lichter, waardoor u vaak bespaart op installatiekosten. Aan de andere kant is monokristallijn momenteel de duurste optie voor zonnepanelen. Het vervaardigen van puur silicium kan duur zijn en de panelen en frames zijn zwaar, wat leidt tot hogere installatiekosten. Polykristallijne panelen zijn ontwikkeld om de kosten van zonnepanelen te verlagen, en ze zijn meestal goedkoper dan monokristallijn. Maar deze kloof tussen monokristallijne en polykristallijne panelen kan worden verkleind naarmate innovatoren efficiëntere manieren ontdekken om monokristallijne zonnecellen te produceren.

Andere factoren - temperatuurcoëfficiënt, hagelbestendigheid, brandwerendheid, UL- en IEC-lijsten enz.

Naast kosten en efficiëntie zijn er nog verschillende andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van zonnepanelen. Een factor is de temperatuurcoëfficiënt. Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen hebben doorgaans een temperatuurcoëfficiënt rond -0,3% / ° C tot -0,5% / ° C. Dunne-filmpanelen hebben coëfficiënten die dichter bij -0,2% / ° C liggen.

Dit betekent dat als de temperatuur stijgt, bepaalde soorten zonnepanelen meer stroom zullen produceren dan andere. Dit is vooral belangrijk om te overwegen in gebieden waar de temperatuurpieken aanzienlijk kunnen zijn.

 

Het is een feit dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de brandklasse, die kan variëren afhankelijk van het type dak dat u heeft en het type paneel dat u kiest. Brand is niet de enige natuurramp die uw dak kan treffen, dus u moet ook rekening houden met hagelcijfers. De meeste monokristallijne en polykristallijne panelen zijn bestand tegen een val van 25 mm met een snelheid van ongeveer 50 mijl per uur, maar de exacte classificatie kan variëren en kan de levensduur van uw zonnestelsel beïnvloeden. U kunt ook overwegen om heterojunctie-zonneceltechnologie (HJT) voor uw systeem te vinden die monokristallijne siliciumwafels combineert met amorf silicium. HJT heeft maximale efficiëntie met de laagste temperatuurcoëfficiënt en geen Light Induced Degradation (LID). Ten slotte wilt u LID overwegen, omdat een verminderde efficiëntie van invloed kan zijn op de hoeveelheid energie die u kunt produceren.

Al deze verschillende factoren worden door onze ingenieurs in overweging genomen bij het ontwerpen en aanbevelen van een zonne-PV-systeem. We kijken naar de algehele levenscyclus en efficiëntie van het systeem, niet alleen in ideale scenario's, maar onder alle omstandigheden waaraan uw zonne-PV-systeem zal worden blootgesteld.

 

Het is een geweldig idee om een ​​basiskennis te hebben van hoe zonnepanelen werken, maar we begrijpen dat het overweldigend kan zijn om het juiste type zonnepanelen te kiezen. Onze zonne-experts bij 8MSolar zijn beschikbaar om uw behoeften te beoordelen en u te helpen de beste beslissing te nemen voor uw unieke behoeften.

 

Het beste type zonnepanelen

Het beste type zonnepanelen hangt af van het doel van de panelen en waar ze worden geïnstalleerd. Voor woningen met een grote dakoppervlakte of eigendom, kan de beste keuze van panelen polykristallijn zijn. Deze panelen zijn het meest betaalbaar voor grote ruimtes en zullen voldoende efficiëntie en kracht leveren. Voor woningen met kleinere ruimtes kan monokristallijn de beste keuze zijn. Deze panelen werken goed voor degenen die hun energierekening in een kleine ruimte willen maximaliseren. Monokristallijne en polykristallijne panelen zijn goed geschikt voor huizen en andere soortgelijke gebouwen. Dunnefilm-zonnepanelen worden bijna nooit op woningen toegepast omdat ze minder efficiënt zijn. In plaats daarvan zijn dunne-film zonnepanelen perfect voor commerciële gebouwen die het extra gewicht van traditionele panelen niet aankunnen. Hoewel dunne film minder efficiënt is, hebben commerciële daken meer ruimte om een ​​groter deel van het dak met panelen te bedekken.

Als u niet zeker weet welke van de soorten zonnepanelen het beste werken voor uw project of als u advies wilt over het begrijpen van zonnepaneeltechnologie, kunnen onze experts van 8MSolar u helpen bij het bepalen van de juiste panelen voor uw unieke project.