Zonnepanelen en installatietijd


De totale installatietijd voor een standaard 3 kilowatt zonnesysteem van ongeveer 20 zonnepanelen ligt meestal tussen de 1 en 3 dagen. De gemiddelde arbeidstijd is 75 manuren, wat verder kan worden opgesplitst in installatiewerkzaamheden voor elektriciens (49 manuren) en installatiewerkzaamheden voor niet-elektriciens (26 manuren).

Het kan echter langer duren voordat u besluit om op zonne-energie te gaan naar de zonnepanelen op uw dak. Het ontwerp van het zonnestelsel en ander voorbereidend werk voegt tijd aan het proces toe.

Op de meeste plaatsen kijken we naar een paar weken, maar afhankelijk van de regio, hoe lang het duurt om daar vergunningen te krijgen en hoe ontwikkeld de markt voor zonne-energie is, kan het zelfs enkele maanden duren.

De complexiteit van het zonnestelsel kan ook het installatieproces verlengen. Een zonnestelsel met een batterijback-up is complexer en zal een paar uur arbeid met zich meebrengen. In veel gevallen moet het nutsbedrijf een bidirectionele elektriciteitsmeter opstellen voor netmeting.

Arbeidskosten bedragen gemiddeld ongeveer 10% van de totale systeemkosten. Meerdere bedrijven werken eraan om zonne-installaties efficiënter en goedkoper te maken.