Werken zonnepanelen in de winter?


Als u overweegt om op zonne-energie te gaan, vraagt u zich misschien af of zonnepanelen en sneeuw een slechte combinatie zijn. Integendeel, uit gegevens blijkt dat kopers van zonne-energie vaak de laagste koersen kunnen vinden tijdens de wintermaanden wanneer de concurrentie afneemt. Als u zonne-energie als een investering beschouwt, zou het immers het hele jaar door rendement moeten kunnen genereren, net als andere investeringen. Gelukkig hebben veel mensen zowel zonnepanelen als sneeuw, en sommige van de meest populaire regio's in de wereld voor zonne-energie hebben sneeuwwinters. Laat winterweer u niet ontmoedigen om op zonne-energie te gaan!

Werken zonnepanelen in de winter?

Een veel voorkomende mythe is dat zonnepanelen in de winter niet werken. Interessant is dat de koude temperatuur doorgaans de output van het zonnepaneel verbetert. De witte sneeuw kan ook licht reflecteren en de PV-prestaties helpen verbeteren. De winter zal de zonneproductie alleen schaden als de panelen bedekt zijn met sneeuw.

 

Wat gebeurt er met de prestaties van mijn zonnepaneel in sneeuw?

U hoeft niet in een zonnig gebied te wonen om sterke prestaties van zonnepanelen te behalen. Denk er bij het overwegen van zonnepanelen voor uw huis aan dat zelfs als u in het noorden woont, de ergste winter duurt slechts drie maande, dus uw dagen met weinig zonlicht en zware sneeuwval zijn beperkt. En hoe verder je van de evenaar bent, hoe langer je dagen zijn als de zomer aanbreekt - dus hoewel je misschien iets minder stroom opwekt in de wintermaanden, kun je het goedmaken met meer zonneschijn in de zomer.

Sneeuwproblemen met zonnepanelen zijn meestal minimaal. Er zijn echter een paar dingen die u moet weten over de implicaties van winterweer als u overweegt een zonne-energiesysteem bij u thuis te installeren:

 

Alle zonnepanelen zijn ontworpen om een ​​bepaald gewicht te dragen - en sneeuw zal meestal niet zwaar genoeg zijn om problemen te veroorzaken. Alle zonnepanelen ondergaan druktesten om de duurzaamheid en kwaliteit te beoordelen. De beoordelingen verschillen per paneel, waarbij hogere drukwaarden aangeven dat uw panelen beter bestand zijn tegen het gewicht van zware sneeuwval.

Als uw panelen bedekt zijn met sneeuw, kunnen ze geen stroom produceren, maar u kunt ze gemakkelijk schoonmaken met de juiste apparatuur. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om stroom te produceren, dus als uw zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw, zullen ze geen elektriciteit opwekken. De meeste panelen zijn schuin gekanteld, waardoor sneeuw vanzelf wegglijdt, maar dat kan even duren. U kunt de situatie onder controle krijgen door een sneeuwhark voor zonnepanelen of een soortgelijk stuk gereedschap te kopen dat is gemaakt voor het verwijderen van zonnepanelen en de panelen niet beschadigt.

Koud, zonnig weer is eigenlijk goed voor panelen. Wintermaanden zijn eigenlijk goed voor de productie van zonne-energie, zolang uw panelen niet bedekt zijn met sneeuw. Zoals de meeste elektronica werken zonnepanelen efficiënter in koude omstandigheden dan in warme omstandigheden. Dit betekent dat uw panelen tijdens de korte winterdagen meer vermogen zullen produceren voor elk kostbaar uur zonneschijn.

Zonnepanelen in de winter: de populariteit van PV in koude klimaten

Zonnige staten (zoals Californië, Arizona en Florida) zijn niet de enige plaatsen waar zonne-energie zinvol is. In feite zijn de top 10 steden voor zonne-energie in de VS niet de zonnigste. De Solar Energy Industries Association (SEIA) plaatst Massachusetts, New Jersey en New York in de top 10 van staten met het hoogste aantal geïnstalleerde zonne-energie in 2019, met grote percentages zonne-installaties die in de wintermaanden komen. Dit komt grotendeels door het feit dat elektriciteitsprijzen een van de grootste drijfveren zijn voor besparingen op zonne-energie - hoe hoger uw elektriciteitstarieven, hoe meer geld u bespaart door op zonne-energie te gaan.

 

Meer bewijs nodig? Overweeg Duitsland, waarvan het aantal zonneschijn vergelijkbaar is met dat van Alaska. Dit Noord-Europese land is al meer dan tien jaar wereldleider op het gebied van zonnepaneelinstallaties en zonne-energie levert een belangrijke bijdrage aan hun nationale energiemix. Hoewel andere landen, waaronder de VS en China, hun achterstand beginnen in te halen, is het succes van Duitsland een lichtend voorbeeld van hoe winterweer zonne-energie kan werken in landen over de hele wereld. Op internationaal vlak gaan zonnepanelen en sneeuw zeker samen.