Wat veroorzaakt degradatie van zonnepanelen?


Degradatie van zonnepanelen verwijst naar het feit dat een zonnepaneel na verloop van tijd zijn vermogen verliest. Vaak wordt deze periode afgemeten aan de levensduur van het product. Hoewel de degradatie van zonnepanelen niet ideaal is, zal een zonnepaneel van goede kwaliteit lage degradatiesnelheden hebben die de prestaties van uw systeem niet al te sterk zullen beïnvloeden. Gemiddeld zal een zonnepaneel van hoge kwaliteit in de loop van zijn levensduur elk jaar een degradatiepercentage van 0,5-3% ondergaan.

Degradatie van zonnepanelen en de oorzaken ervan

De degradatie van zonnepanelen wordt veroorzaakt door externe factoren die onvermijdelijk zijn, zoals UV-blootstelling en weersveranderingen. Afbraak is dus volkomen normaal en zal naar verwachting optreden. Wanneer zonnepanelen achteruitgaan, wordt hun vermogen verminderd. De degradatiepercentages verschillen, maar de meeste kwaliteitspanelen dragen na 20-25 jaar nog steeds tot 90% van hun output-efficiëntie. De degradatiesnelheid van zonnepanelen wordt verantwoord in de prestatiegarantie van het product.

Er zijn voornamelijk drie soorten degradatie van zonnepanelen:

Lichtgeïnduceerde degradatie (LID) - LID treedt op wanneer het zonnepaneel voor het eerst wordt blootgesteld aan zonnestraling, en als reactie hierop wordt de fotogeleiding van het paneel verminderd. Dit wordt beschouwd als een ‘aanpassingsfase’ voor het paneel, ook wel ‘initiële degradatie’ genoemd, en vindt plaats binnen de eerste 1000 bedrijfsuren. De efficiëntie van de panelen in deze fase wordt gemiddeld met 1-3% verminderd en zal daarna stabiliseren.

Potentieel-geïnduceerde degradatie (PID) - Dit type degradatie komt niet altijd voor, maar als dit het geval is, kan het de prestaties van een paneel met 30% verminderen. PID treedt op wanneer verschillende componenten in een systeem verschillende spanningen hebben, bijvoorbeeld de zonnecel en het frame van het paneel, waardoor de spanningen worden onderbroken. Deze variantie veroorzaakt spanningslekken en vermindert vervolgens het uitgangsvermogen van een paneel.

Verouderinggerelateerde degradatie - Natuurlijk worden zonnepanelen blootgesteld aan externe factoren waardoor degradatie onvermijdelijk is. Afbraak tegen veroudering is de natuurlijke slijtage van zonnepanelen. Factoren die dit kunnen veroorzaken zijn onder meer chemische reacties in halfgeleidende materialen die kristallijne verharding, vervuiling van de cellen, schaduweffecten en weerscycli kunnen veroorzaken.

Een andere factor die de afbraaksnelheid kan versnellen, is de kwaliteit van de materialen die bij de fabricage van de panelen worden gebruikt. Om de prijzen laag te houden, verminderen sommige fabrikanten het gebruikte aluminium, waardoor de frames dunner worden, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor degradatie. Dit illustreert waarom het kiezen van een goedkoop zonnepaneel het risico op productfalen kan vergroten, wat u op de lange termijn meer kost.

Zonnepanelen onderhouden

Een van de vele voordelen van zonnepanelen is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Over het algemeen is het enige onderhoud dat u hoeft te doen het af en toe schoonmaken van uw zonnepanelen.