Warmtepompen combineren met ketels


Een hybride (of dual fuel) verwarmingssysteem combineert een traditionele gas- of olieketel met een hernieuwbaar verwarmingssysteem zoals een warmtepomp.

Voor woningen die hun ketel willen vervangen door een energiezuinigere en groenere oplossing, voldoet een hybride systeem aan alle eisen. Een hybride geeft huiseigenaren de vertrouwdheid van een traditionele ketel, maar combineert deze met de hernieuwbare energie van een lucht-warmtepomp; het systeem schakelt automatisch tussen beide, afhankelijk van welke op dat moment de beste energie-efficiëntie opleveren.

Hoe werkt een hybride verwarmingssysteem?

Hybride verwarmingssystemen zijn de natuurlijke volgende stap voor de verwarmingsindustrie, aangezien de overheid ernaar streeft onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals olie, steenkool, LPG en gas te verminderen. Het systeem omvat zowel een ketel als een warmtepomp om het hele jaar door een efficiënt en kosteneffectief verwarmingssysteem te leveren.

Dit is hoe het werkt ...

Een lucht- of aardwarmtepomp onttrekt warmte aan de lucht buiten uw huis en gebruikt deze om uw huis te verwarmen en warm water te produceren. Hoewel het het hele jaar door kan worden gebruikt, omdat het zelfs bij zeer lage temperaturen warmte kan onttrekken, werkt het het meest efficiënt tijdens de zomer. Een ketel is het goedkoopst om te werken en het meest effectief in koude wintermaanden. Een hybride verwarmingssysteem bewaakt de buitentemperatuur en kiest automatisch de meest energiezuinige optie.

Als de buitentemperatuur bijvoorbeeld 2 ° of hoger is, verwarmt de warmtepomp je huis en warm water met behulp van hernieuwbare energie, zodat je ketel niet hoeft te draaien. Wanneer de temperatuur daalt, schakelt het systeem op intelligente wijze over naar uw ketel, wat zorgt voor consistent comfort en betrouwbaarheid, terwijl de energiekosten tot een minimum worden beperkt.

Waarom warmtepompen?

Warmtepompen werken op elektriciteit en hebben dus enige impact op het milieu, maar de warmte die ze uit de grond of lucht halen is "gratis" energie en wordt op natuurlijke wijze continu vernieuwd.

Er zijn twee soorten warmtepompen die in een hybride verwarmingssysteem kunnen worden geïntegreerd: aardwarmtepompen en luchtwarmtepompen (lucht-water). Meestal bevatten hybride verwarmingssystemen een lucht-warmtepomp, omdat deze niet zoveel buitenruimte nodig hebben, eenvoudiger te installeren en goedkoper zijn. Veel lucht-warmtepompen kunnen ook omgekeerd werken, d.w.z. als airconditioning en als verwarming.

Aardwarmtepompen

Een aardwarmtepomp onttrekt warmte aan de ondergrond. Buizen worden horizontaal in lussen of verticaal naar beneden in uw tuin begraven. Door deze leidingen stroomt een vloeistof die warmte onttrekt aan de grond en deze overbrengt naar een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar verwarmt water voor je kranen en centrale verwarming.

Hoe zit het met zonne-energie?

De meest bekende bron van hernieuwbare energie is natuurlijk zonne-energie. Momenteel zul je geen alles-in-één hybride product vinden dat zonne-energie integreert met een traditionele ketel, maar het is mogelijk dat de twee technologieën naast elkaar werken om de CO2-uitstoot te verminderen en je energierekening te verlagen.

Dit systeem staat bekend als thermische zonne-energie of waterverwarming op zonne-energie; thermische zonnepanelen gebruiken warmte van de zon om warm water te produceren voor uw centrale verwarming, kranen en baden. Over het algemeen kunnen thermische zonnesystemen niet genoeg warm water produceren voor het hele jaar vanwege het Britse klimaat, maar ze zouden in staat moeten zijn om 40-70% van het warme water te verwarmen dat nodig is voor een gemiddeld gezin van 4 personen per jaar. De rest vul je aan met je boiler of een verwarmingselement.

Dit zou moeten betekenen dat u tijdens de zomermaanden uw boiler of dompelverwarmer nauwelijks hoeft te laten draaien en tijdens de winter zal het thermische zonnesysteem de temperatuur van uw water verhogen, zodat ze niet zo hard hoeven te werken. Het is meestal vrij eenvoudig om thermische zonne-energie te integreren met een bestaand gas- of olieverwarmingssysteem.

Hoe zit het met zonne-PV?

Zonne-PV-panelen zijn anders dan thermische zonnepanelen omdat ze elektriciteit opwekken in plaats van warmte, maar met de toevoeging van een zonne-energie-omvormer of optimizer voor een deel van deze elektriciteit kunt u een verwarmingselement in een warmwaterboiler van stroom voorzien met door zonne-energie opgewekte energie. Dit betekent dat u een deel van uw warme water kunt verwarmen met gratis hernieuwbare energie, waardoor u minder wordt belast en het verlagen van uw energierekening.