Oppervlakte van een zonnepaneel


Een van de meest gestelde vragen over zonnepaneelinstallaties is hoeveel dakruimte je nodig hebt om de panelen te plaatsen. Hier leest u hoe u het kunt oplossen.

Er zijn een aantal verschillende dingen die u moet weten voordat u de dakruimte bepaalt die nodig is voor zonnepaneelinstallaties.Eerst moet u de afmetingen van de zonnepanelen en de grootte van het systeem weten. Soms moet u bij het ontwerpen van een zonnestelsel uitzoeken of een landschaps- of portretoriëntatie nodig is. Wat moet u eerst weten? De eerste dingen die u moet weten, zijn:

1. De grootte van het systeem dat u wilt installeren

2. Het type zonnepaneel (en de afmetingen - u kunt deze vinden in het gegevensblad van het zonnepaneel)

3. De afstanden tussen zonnepanelen

4. De oriëntatie van de panelen. Zodra u deze informatie heeft, kunt u berekenen hoeveel dakruimte er nodig is voor uw systeem.

Nu ben je klaar. Zo berekent u het benodigde gebied:

Grootte van het systeem (in Watt - bijv. 5kW = 5.000 Watt) ÷ Grootte van het zonnepaneel (in Watt) = aantal benodigde panelen Bereken hoeveel vierkante meter elk paneel in beslag neemt.

Een paneel dat 996 mm breed en 1680 mm lang is, neemt bijvoorbeeld 1,68 x 0,996 = 1,67 m2 in beslag. Een systeem van 5 kW bestaat uit 20 x 250 W zonnepanelen die 33,4 m2 in beslag nemen. Er is ook een beetje ruimte nodig tussen elk paneel om de panelen aan de rekken te bevestigen - dit hangt af van het type reksysteem dat wordt gebruikt.

De zonnepanelen van de Twentse Energie Groep hebben de volgende oppervlaktes per paneel:

 

Oriëntatie

In welke richting moeten uw panelen gericht zijn? Als u niet genoeg dakruimte heeft op één dakvlak, kunt u overwegen uw systeem op te splitsen in 2 verschillende oriëntaties. De beste oriëntatie voor panelen (op het zuidelijk halfrond) is het noorden. Oost en West zijn iets minder efficiënt (ongeveer 9% minder). Zuid is ongeveer 20% minder efficiënt, dus moet waar mogelijk worden vermeden. Als u uw panelen gelijkmatig verdeelt over uw oostelijke dak en uw noordelijke dak, verliest u slechts ongeveer 4,5% van uw totale systeemcapaciteit (in kW). Is er een minimum aantal panelen die in één richting zijn gericht? Ja! Dit hangt volledig af van de omvormer die u kiest. De meeste omvormers hebben een minimale spanning om te kunnen werken. Hoe meer panelen in een "string", hoe hoger de spanning zal worden. Gewoonlijk zijn er minimaal 6 panelen nodig om de omvormer correct te laten werken.