In welke richting moeten zonnepanelen staan?


Zonnepanelen moeten voor elk huis in Nederland naar het zuiden gericht zijn om maximale stroomopwekking te verkrijgen. Zonnepanelen kunnen echter op elk dak worden geplaatst dat naar het zuiden van het oosten of westen is gericht. Daarom zijn richtingen zoals zuidwest of zuidoost prima.

Panelen die zijn gemonteerd op een standaard hellend dak op het oosten of westen, zullen ongeveer 15% minder output produceren dan panelen die zijn gemonteerd op een dak op het zuiden met een standaardhelling. De kosten van het installeren van zonnepanelen op een dak dat niet op het zuiden is gericht, stapelen zich echter meestal op voor de huiseigenaar. Zonnepanelen die op een dak op het zuidwesten of zuidoosten zijn geïnstalleerd, zullen over het algemeen ongeveer 8% minder stroom produceren dan dezelfde panelen in hetzelfde klimaat op een dak op het zuiden.

Hoeveel invloed heeft de richting van uw dak op de output van uw zonnepanelen?

Dit is afhankelijk van zowel de richting van uw dak als de schuinte van het dak.

Hoe vlakker het dak, hoe minder de productie van zonne-energie daalt als de panelen op het oosten of westen zijn gericht in plaats van op het zuiden. Hoe steiler het is, hoe meer het een probleem is.

 

Hoe kunt u de efficiëntie van uw zonnestelsel optimaliseren?

Tot nu toe hebben we geconcludeerd dat het monteren van vaste zonnepanelen in beide richtingen u kan helpen een hoger rendement op uw investering in zonne-energie te behalen.

Vaste zonnepaneelsystemen die op het zuiden of westen zijn gericht, kunnen echter maar een beperkt aantal uren per dag energie produceren.

In feite kunt u de zon de hele dag volgen en een optimale output van zonne-energie behalen - ongeacht het seizoen, de locatie of het tijdstip van de dag - door zonnepaneelvolgers te gebruiken.

Wat als uw dak niet op het zuiden is gericht?

Idealiter zou uw zonne-energiesysteem op het dak op het zuiden gericht moeten zijn voor maximale efficiëntie. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk: veel huiseigenaren hebben geen daken die in die richting zijn gericht!

Het goede nieuws is dat dit geen dealbreaker is. Er zijn genoeg huiseigenaren in Amerika zonder daken op het zuiden, die zonnepanelen hebben geïnstalleerd en enorm besparen op hun elektriciteitsrekening.

 

Hier zijn enkele oplossingen voor huiseigenaren die geen daken op het zuiden hebben:

Installeer sowieso zonnepanelen op je dak

U kunt zonnepanelen op het westen of zuidwesten plaatsen; in sommige gevallen blijkt dit even of zelfs winstgevender te zijn vanwege de facturering over de gebruiksduur.

Mocht dat ook geen optie zijn, dan kun je eenvoudig meer zonnepanelen plaatsen, waarmee het verminderde zonlicht wordt gecompenseerd.

Installeer uw panelen op een muur

Als uw dak niet naar het zuiden gericht is, kunt u in plaats daarvan zonnepanelen op een muur op het zuiden installeren.

Dit werkt alleen als de muur veel direct zonlicht krijgt en dus relatief schaduwvrij is. Bomen, struiken of andere gebouwen die schaduwen op de muur werpen, maken de zonnepanelen minder efficiënt.

Houd er ook rekening mee dat het verticaal plaatsen van zonnepanelen duurder is.

Installeer een zonnepaneel op de grond

U kunt ook een op de grond gemonteerd zonnestelsel in uw tuin installeren. Dit is minder duur dan rekken op uw dak maken of ze aan de muur hangen, maar er is wel veel tuinruimte voor nodig.

Een van de beste aspecten van op de grond gemonteerde zonnepanelen is eenvoudig onderhoud. U kunt bladeren of sneeuw eraf borstelen zonder op uw dak te hoeven klimmen.

Zonnepanelen op het zuiden zorgen voor een maximale energiebesparing voor uw woning. Maar in welke richting uw dak ook is gericht, u zult nog steeds een aanzienlijke impact van zonne-energie zien.

Zonnepanelen besparen u het hele jaar door geld en energie - bij elk weer, regen of zonneschijn.