Het effect van weer op zonnepanelen


Elk uur vinden 430 triljoen joule energie van de zon hun weg naar de aarde. Dat is meer energie dan de hele planeet in één jaar verbruikt.

Hoewel een fractie van die energie zijn weg vindt naar een zonnepaneel en wordt omgezet in elektriciteit, is het geen perfecte energieswap. De hoeveelheid geproduceerde energie hangt van een aantal dingen af, zoals hoe efficiënt het paneel is, de oriëntatie op de zon en natuurlijk het weer.

Hoe beïnvloedt het weer de prestaties van zonnepanelen? Alles, van temperatuur tot bewolking, heeft invloed op de hoeveelheid elektriciteit die uw systeem opwekt.

De beste temperatuur voor zonnepanelen

Denk aan de perfecte dag voor zonnepanelen. Natuurlijk schijnt de zon aan de heldere, blauwe lucht. Maar hoe is de temperatuur? Geloof het of niet, het is koud, niet warm.

Net als andere elektronica werken zonnepanelen efficiënter bij lage temperaturen, waardoor het paneel meer spanning kan produceren, dus meer elektriciteit. Naarmate de temperatuur stijgt, genereert het paneel minder spanning en wordt het minder efficiënt, waardoor er minder elektriciteit wordt geproduceerd.

Hoeveel effect heeft temperatuur op de productie? Om dit te achterhalen, kun je het specificatieblad voor verschillende panelen bekijken. De nummers op deze bladen zijn afkomstig van verschillende tests die door de fabrikant zijn uitgevoerd. Over het algemeen wordt uw paneel voor elke graad boven de 77 graden (bekend als standaardtestconditie of STC) één procent minder efficiënt. Voor elke graad onder de 77 graden wordt het een procent efficiënter.

Maar hoewel zonnepanelen efficiënter zijn bij koud weer, produceren ze niet per se meer elektriciteit in de winter dan in de zomer. Het zonnigste weer is vaak in de zomer, wanneer de temperatuur het warmst is. Naast minder bewolking, schijnt de zon een langer deel van de dag, dus ook al zijn uw panelen minder efficiënt bij warm weer, ze zullen waarschijnlijk meer elektriciteit produceren.

Produceren zonnepanelen bij bewolkt weer?

Alles wat tussen uw panelen en de zon staat, of het nu wolken aan de hemel, mist op het oppervlak of schaduw van een nabijgelegen boom is, vermindert de hoeveelheid zonne-energie die uw systeem produceert. Maar net zoals u op bewolkte dagen nog steeds kunt verbranden, kunnen uw panelen nog steeds elektriciteit produceren, afhankelijk van hoe dik de bewolking is.

Op een gedeeltelijk bewolkte dag kan uw productie met 10% tot 25% dalen, afhankelijk van hoe vaak de wolken over uw systeem trekken. Maar iets dat het "edge of cloud" -effect wordt genoemd, kan de zonnestraal juist versterken en kan leiden tot een korte toename van de elektriciteitsproductie. Als donzige stapelwolken voor de zon passeren, werken de piekerige randen als een vergrootglas, waardoor een sterkere straal zonlicht op je panelen valt!

Hoe zit het met bewolkte dagen? Een snelle manier om te controleren of uw systeem energie produceert, is door buiten naar schaduwen te zoeken. Als u objecten kunt zien die een schaduw werpen, produceert uw systeem waarschijnlijk in zekere mate. Als u geen schaduw ziet, is de bewolking waarschijnlijk te dik om elektriciteit te produceren.

 

Al met al zijn de schattingen dat uw panelen op bewolkte dagen ongeveer 10 - 30% van de elektriciteit zullen produceren, net als op zonnige dagen, maar laat dat u er niet van weerhouden om op zonne-energie te gaan. Zelfs als u in een gebied woont met minder zon dan Zuid-Californië en Arizona, kan het nog steeds een lucratieve investering zijn.

Portland, Oregon en het mistige San Francisco staan ​​beide in de top 20 van de Amerikaanse steden voor zonne-energie. En ondanks dat het veel troebeler is en 1 / 28ste van de grootte van Amerika, produceert Duitsland 45,9 GW ten opzichte van de VS 49,6 GW.

Installateurs van zonne-energie moeten ook rekening houden met bewolkt weer bij het berekenen van de productie van uw systeem in uw offerte voor zonne-energie, zodat u op basis van uw situatie een weloverwogen beslissing kunt nemen. En als u in een gebied met nettometing woont, kunt u de elektriciteit die uw systeem op zonnige dagen te veel produceert, gebruiken om de elektriciteit op bewolkte dagen te dekken.

 

Werken zonnepanelen in de regen en sneeuw?

Hoewel de regen zelf geen invloed heeft op de panelen, zullen de regenwolken uw productie waarschijnlijk verlagen. Af en toe een regenbui kan echter goed zijn voor de productie van uw zonnestelsel, omdat het een eenvoudige, veilige manier is om uw panelen schoon te maken. Aanhoudende regenbuien zorgen ervoor dat een laag vuil of stof de panelen niet bedekt en het licht blokkeert, wat kan leiden tot een afname van de productie.

Hoewel dit nog geen algemeen haalbare optie is, hebben wetenschappers gewerkt aan een nieuw soort zonnepaneel dat nog steeds elektriciteit kan produceren als het regent. Deze zonnecellen worden hybride zonnepanelen genoemd en verzamelen energie van zowel de zon als de regen. Als neerslag de panelen raakt, wordt de kracht van de impact omgezet in elektriciteit. Als het zonnig is, gedragen ze zich net als traditionele zonnepanelen (maar zijn ze voorlopig nog minder efficiënt).

Hoe zit het als die regen in sneeuw vriest? In tegenstelling tot regen, die zich niet ophoopt op de panelen en het licht blokkeert, heeft sneeuw invloed op de productie buiten bewolking. Immers, wat de zon van uw panelen blokkeert, blokkeert de panelen om elektriciteit te maken. Afhankelijk van het weer dat volgt op de sneeuwstorm en de kanteling van uw paneel, zullen zelfs zware sneeuwval in een mum van tijd smelten en van uw panelen glijden.

Hoewel zonne-energie afhankelijk is van de zon, is het nog steeds een geweldige optie voor veel huizen, bedrijven en boerderijen in de bewolkte, regenachtige of besneeuwde gebieden van het land.