Zonnepanelen

Wat is salderen en hoe werkt het?

U wekt zelf duurzame energie op. Bijvoorbeeld via zonnepanelen of een windmolen.  Een deel van deze energie verbruikt u zelf. De rest levert u terug aan het openbare net. Maar als de zon niet schijnt, of als het niet waait hebt u ook energie nodig. U verbruikt op dat moment meer dan dat u zelf opwekt. Deze energie levert uw energiebedrijf.

Wat is salderen?
Op uw energierekening staat hoeveel energie u geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u hebt terug geleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen (terugleveren).

Let op: Niet alle energie die u terug levert telt mee voor het salderen. Er is een grens vastgesteld. Dit heet de salderingsgrens.  U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug leveren als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt..

Wat is de salderingsgrens?

U mag tot 5000 kWh terug geleverde elektriciteit van uw eigen verbruik aftrekken. Hebt u meer verbruikt dan u via uw aansluiting terug levert? Dan brengt het energiebedrijf het energieverbruik wat overblijft bij u in rekening. Alleen over dit resterende verbruik wordt het leveringstarief en energiebelasting in rekening gebracht.

 Voorbeeld 1
U levert met uw zonnepanelen 2000 kWh per jaar terug aan het net. En uw eigen verbruik is 2500 kWh. Dan wordt tot 2000 kWh gesaldeerd. En het energiebedrijf brengt 500 kWh bij u in rekening. Over deze 500 kWh betaalt u het leveringstarief van het energiebedrijf en energiebelasting.

 De energieleveranier is verplicht de tot 5000 kWh, de hoeveelheid opgewekte en de aan het net terug geleverde elektriciteit in mindering te brengen op het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Dit is voor dezelfde prijs waar u het voor inkoop, circa 23ct per kWh. Wordt er meer dan salderingsgrens terug geleverd, dan ontvangt de gebruiker een terug leververgoeding, dit ligt alleen een stuk lager, circa 7,8ct per kWh. Nu is de salderingsgrens de hoeveelheid energie die u van de energieleverancier geleverd heeft gekregen. Dat kan dus ook meer dan 5000 kWh per jaar zijn. Dit kan per energieleverancier verschillen

 De saladeringproces zal in de toekomst, geschat rond 2020 worden herzien.

Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

Er zijn een paar accepten belangrijk om te kijken of een huis geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, als de hoeveelheid licht wordt beperkt door bijvoorbeeld een boom of een ander obstakel, zal de opbrengst flink teruglopen. Als één zonnecel van een paneel in de schaduw staat, heeft de gehele schakel van alle panelen daar last van. Een dak op het zuiden, genegeerd de meeste elektriciteit, maar daken gericht op het oosten of westen is ook geen probleem, verdere afwijking richting het noorden zal de opbrengt helaas onrendabel maken. In de zomer staat de zon veel hoger aan de hemel dan in de winter. Dat kun je bijvoorbeeld zien aan de schaduwen van voorwerpen, die 's winters veel langer zijn dan 's zomers. De optimale hellingshoek is 35°, al is een hoek tussen de 20 en 60 graden meestal geen probleem. Een plat dak kan natuurlijk, alleen zullen de panelen schuin (in de juiste hoek) en verder uit elkaar geplaatst worden. Dit voorkomt dat de panelen in elkaars schaduw komen te staan. Deze specifieke vragen geven een indicatie van de geschiktheid van het dak voor zonnepanelen. Deze factoren samen bepalen voor een groot deel de opbrengst van de zonnepanelen. Hoe beter je dak voldoet, hoe meer elektriciteit je opwekt, hoe meer geld het oplevert!